SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ŠTRAJK
 
Zrakoplovi Air Francea prikovani za zemlju zbog štrajka
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.02.2018. - 14:52:39
PARIZ - Pola dugolinijskih letova Air Francea otkazano je u četvrtak zbog štrajka pilota, kabinskog i zemaljskog osoblja kojim se želi postići povećanje plaća za šest posto.

Tvrtka predviđa osigurati ukupno "75 posto svojeg programa ili 50 posto dugolinijskih letova s polaskom iz Pariza, 75 posto srednjolinijskih s polaskom i dolaskom na Charles-de-Gaulle i 85 posto kratkolinijskih letova.

Uprava procjenjuje stopu štrajkaša na "28 posto". Po internom izvoru, radi se o 33 posto pilota, 37 posto kabinskog i 26 posto zemaljskog osoblja.

Zrakoplovna tvrtka Air France upozorila je u srijedu da se u četvrtak očekuju odgode u polijetanju te poremećaji u redu letenja pošto je sindikat sazvao štrajk zbog plaća.

"Poremećaje i kašnjenja ne možemo isključiti", rekla je tvrtka.

Sindikat koji predstavlja pilote, kabinsko i zemaljsko osoblje, pozvao je na štrajk zato što poslodavac odbija ispuniti njihove zahtjeve za 6-postotnim povećanjem plaće.

Grupa Air France-KLM u 2017. je imala za 42 posto veće prihode, 1488 milijarda eura, od čega na Francusku otpada 588 milijuna.

Poslodavac kaže da sindikalni zahtjevi "nisu razumni" i da bi ukupan trošak rasta plaće koji oni traže iznosio oko 240 milijuna eura i predlaže povećanje od 1 posto u dva navrata.

Sindikati koji su pozvali na štrajk taj su prijedlog odbacili nazivajući ga "milodarom" koji ne može "kompenzirati porast životnih troškova i plaće koje nisu rasle od 2011."