SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJAVE
 
Zmajlović: Rafinerija u Bosanskom Brodu prelazi na plin
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 01.12.2013. - 09:34:00
Zadnja izmjena: 01.12.2013. - 12:03:10
ZAGREB - Rafinerija Brod u Bosanskom Brodu početkom 2015. godine prijeći će na plin, što će automatski značiti smanjenje i zaustavljanje onečišćenja okoliša i zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, izjavio je hrvatski ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u Jastrebarskom.
To su dobre vijesti za Brođane, rekao je Zmajlović, kome je informacije o promjeni u poslovanju Rafinerije Brod najavio zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta, vlasnika Rafinerije nafte Brod, Alexander Voronjin.

Taj je sastanak rezultirao jednim od najznačajnijih pomaka od početka godine, otkako se vode razgovori na najvišoj razini s predstavnicima Zarubežnjefta oko problematike modernizacije te rafinerije, ocijenio je Zmajlović.

Prelazak Rafinerije Brod na plin znači smanjenje za najmanje 70 posto izvora onečišćenja zraka u Slavonskom i Bosanskom Brodu, pa je tu odluku vlasnika rafinerije Zmajlović ocijenio izuzetno važnom.

Dodao je da se u Rafineriji Brod u proces prelaska na plin već krenulo te će se tijekom iduće godine nabaviti oprema radi prilagodbe na novi energent, te izgraditi plinovod od nekoliko kilometara.

Zmajlović je novinarima ponovio da je prioritet Ministarstva u svim razgovorima bio poboljšanje kvalitete zraka u Slavonskom brodu, a jedini način za to je modernizacija Rafinerije. Proces prelaska Rafinerije na plin trebao bi biti dovršen početkom 2015.