SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OŽIVJAVANJE
 
Živnulo osječko tržište nekretnina
Autor/izvor: SEEbiz / Glas Slavonije
Datum objave: 14.10.2017. - 08:56:33
OSIJEK - Cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj porasle su u drugom tromjesečju ove godine, dakle tijekom proljeća i početkom ljeta, za 3,7 posto u odnosu prema prethodnom kvartalu. Znatno je to brže nego u razdoblju siječanj - ožujak, kada je rast iznosio 0,1 posto, pokazuju netom objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku.

Cijene stambenih objekata u tom drugom kvartalu u odnosu prema prvom u prosjeku su više u Zagrebu dva posto, na području Jadrana 4,2 posto, a za ostale krajeve, dakle i za Slavoniju - 5,7 posto.

Iako se to vrijeme podudara s objavom da će država krenuti u akciju subvencioniranja kredita za kupnju prvog stana ili kuće, analitičari tržišta nekretnina kažu kako to nije jedini i presudni razlog, tržište se nakon višegodišnjeg stagniranja jednostavno probudilo. Isto vrijedi i za Osijek.

- Osjeti se to u svim segmentima. Primjerice, mi agenti posrednici bilježimo sve veći broj upita i razgleda nekretnina koje su ponuđene na prodaju, bilježi se dakle povećana potražnja, pa naposljetku i kupoprodaja. S druge strane, i građevinski su investitori živnuli, cijele ove godine znatno je veći broj novosagrađenih stanova i otvorenih gradilišta. Svi segmenti ove djelatnosti su živnuli, iako je i sama akcija državnog subvencioniranja dala svoj doprinos - kaže Krunoslav Šabić iz osječke agencije Tasman nekretnine.

Njegov stav potvrđuje i to što se cijene stambenih nekretnina u Hrvatskoj kreću u skladu s trendovima na europskom tržištu. Najnovije izvješće Eurostata pokazalo je da su u drugom tromjesečju ove godine cijene mjerene indeksom cijena stambenih nekretnina u EU u cjelini porasle za 4,4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, nakon što su u prethodnom kvartalu porasle za 4,3 posto na godišnjoj razini.

Među zemljama EU-a najizrazitiji rast cijena u drugom je kvartalu na godišnjoj razini zabilježen u Češkoj, za 13,3 posto. S dvoznamenkastim stopama rasta slijede još samo Irska i Litva, gdje su cijene na godišnjoj razini porasle za 10,6, odnosno 10,2 posto. Pad cijena na godišnjoj razini zabilježen je samo u Italiji, za 0,2 posto.

- Kada govorimo o lokalnom, osječkom tržištu, ono što je zanimljivo je kako bilježimo gravitiranje kupaca prema Osijeku, i to pretežito iz obližnjih slavonskih gradova. Kupci dolaze, od Našica i Đakova, Slavonskog Broda, pa i Slatine. Dijelom je riječ o već uobičajenoj kupnji stanova za studente, ali bilježi se i doseljavanje radi zaposlenja u Osijeku - precizira Šabić.

Sve ovo zaključno upućuje kako nije samo riječ o trendu kratkog daha nego o svojevrsnom vraćanju u normalu.