SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
FESTIVALI
 
ZFF: Rekordan broj domaćih filmskih naslova u glavnom programu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.10.2016. - 17:07:11
ZAGREB - Među više od stotinu filmova 14. izdanja Zagreb Film Festivala, koje počinje za točno mjesec dana, prikazat će se i niz hrvatskih filmova, koji su ove godine u rekordnom broju zastupljeni u natjecateljskom programu.
"U glavni natjecateljski program ove je godine uvršten rekordan broj domaćih filmova – od trinaest naslova koliko ih se natječe za Zlatna kolica, njih čak četiri nosi hrvatski produkcijski potpis", najavljeno je s festivala, koji će se održati od 12. do 20. studenog.

Upravo će u tom programu svoju hrvatsku premijeru imati film "Ne gledaj mi u pijat", dugometražni prvijenac redateljice Hane Jušić.

"Budući da ZFF volim i redovito posjećujem od njegovog prvog izdanja, kada smo oboje bili vrlo mladi, posebno mi je drago da ću domaću premijeru svog prvog dugometražnog filma imati upravo na ovom festivalu", istaknula je Jušić, koja je sa svojim kratkim filmovima nekoliko puta sudjelovala u programu "Kockice", a za jedan od njih, "Terarij", osvojila je glavnu nagradu programa.

Nakon premijere na Pulskom filmskom festivalu zagrebačkoj publici predstavit će se u glavnom programu film "Trampolin" Katarine Zrinke Matijević, koji predstavlja iskorak te dokumentaristice u formu dugometražnog igranog filma.

Po redateljičinim riječima, ishodište ideje za taj film bilo je pitanje "što bismo si prišapnuli na uho kada bismo imali mogućnost susretanja sa samim sobom u prošlosti ili budućnost i bi li nam to život usmjerilo prema nečem boljem".

Za glavnu nagradu Festivala natječu se i dva filma s Hrvatskom u ulozi manjinske koprodukcije - makedonski film "Oslobođenje Skoplja" Rade i Danila Šerbedžije te gruzijski "Kuća drugih" redateljice Russudan Glurjidze, koji su aktualni predstavnici matičnih država u kandidaturi za Oscara.

Popratni program "Ponovno s nama", posvećen filmovima redatelja čija su ostvarenja bila dio konkurencije ranijih festivalskih izdanja, donosi premijeru filma "Goran" Nevija Marasovića, intrigantan triler smješten u idilu Gorskog Kotara.

Marasovićevo prethodno ostvarenje "Vis-a-vis" je prije dvije godine osvojio posebno priznanje žirija u dugometražnoj sekciji ZFF-ovog natjecateljskog programa.

"Ponovno s nama" dovodi i film "Sieranevada", još jednu hrvatsku manjinsku koprodukciju u režiji Cristia Puiua jednog od začetnika rumunjskog novog vala i laureata kratkometražnog programa drugog ZFF-a.

Programa namijenjen djeci "Bibijada by RBA", donosi još jednu domaću koprodukciju, nizozemsko-belgijsko-hrvatski film "The Day My Father Became a Bush" Nicole van Kilsdonk, snimljen prema istoimenoj popularnoj knjizi o iskustvu odrastanja u ratnim okolnostima.

U filmu se pojavljuje i nekoliko hrvatskih glumaca među kojima su Jan Kerekeš, Hrvojka Begović i Damir Poljičak.

Kratkometražna forma zastupljena je u glavnom natjecateljskom programu u kategorijama međunarodnog i nacionalnog filma, programu "Kockice".

Uz niz novih redateljskih nada na domaćoj sceni, taj će program predstaviti i jedan domaći kratkometražni film izvan konkurencije - "Zvir" Miroslava Sikavice, premijerno prikazan u sklopu programa Directors' Fortnight, paralelnom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija.

Zagreb Film Festival će se tijekom devet dana održati u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademskoj sceni i Goethe-Institutu.