SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROBLEMI
 
Zbog Trumpove svađe s demokratima, Ljubljana nema veleposlanika SAD-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.01.2019. - 15:44:28
LJUBLJANA - Blokada američke vlade, uzrokovana svađom predsjednika Trumpa s demokratima oko financiranja zida na granici s Meksikom, posredno utječe i na odnose Washingtona s Ljubljanom i imenovanje američkog veleposlanika u Sloveniji, nakon što je prije već skoro sedam mjeseci završio mandat prijašnjem veleposlaniku Brentu Hartleyju, pišu slovenski mediji.

Odmah nakon odlaska veleposlanika Brenta Hartleyja početkom prošlog ljeta, Donald Trump je na njegovo mjesto kandidirao poduzetnicu i humanitarku te donatoricu svoje kampanje Lyndu Blanchard, koja je u međuvremenu potvrđena u Kongresu, ali ne i u Senatu, u kojemu Republikanci i dalje imaju većinu, što je dovelo do čudne situacije, s mogućnošću da sadašnje stanje u kojemu veleposlanstvo vodi otpravnik poslova potraje još koji mjesec, navode slovenski mediji.

Imenovanje Blanchard, kao i mnoga druga imenovanja, nisu došla na dnevni red do kraja prošle godine te se ona sada, u skladu s poslovnikom, vraćaju u Bijelu kuću, dodaju mediji.

Trump nakon toga još jednom svoj prijedlog mora uputiti u Senat, što bi obično bio samo birokratski postupak, no nije isključena ni situacija u kojoj bi Trump predložio nekog drugog kandidata ili kandidatkinju, a stvar dodatno komplicira svađa Republikanaca i Demokrata oko financiranja zida s Meksikom, odnosno blokada rada vlade koja je iz toga proistekla, navodi portal Siol.net.

Budući da zbog Trumpove blokade rada vlade ni State Department nema odobren ovogodišnji proračun, u njemu rade samo šefovi odjela i nužno osoblje koji ne primaju plaću. Zato će ministarstvo vanjskih poslova SAD-a obavljati samo najnužnije poslove sve dok se ne riješi spor između Trumpa i Demokrata, a među te najnužnije zadaće ne spadaju imenovanja u diplomatskoj mreži i upućivanje diplomata u inozemstvo, što bi dolazak novog prvog čovjeka SAD-a u Ljubljani moglo odgoditi i za nekoliko mjeseci, navodi portal slovenskog Telekoma.

Bivši američki veleposlanik u Sloveniji Joseph Mussomeli izjavio je za ljubljanski "Žurnal" da je sadašnja situacija na veleposlanstvu za njega, ali i za one koji su upleteni, "velika frustracija", jer nije dobro kad je mjesto veleposlanika tako dugo nepopunjeno, no u slovenskoj vladi navode da odnosi ostaju na visokoj razini i s poboljšanim dijalogom s Washingtonom, koji je koncem protekle godine posjetio i ministar vanjskih poslova Miro Cerar.

Situaciju je za medije komentirao i bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, koji kaže da nema previše nade da će Cerar ostvariti pravo "uravnoteženje" odnosa s SAD-om, kako to obećava, budući da mu to nije uspjelo ni dok je bio predsjednik vlade.

Prema ocjenama nekih pesimista, odgoda slanja novog veleposlanika ili veleposlanice u Sloveniju mogla bi potrajati mjesecima, pa i godinu dana.

Savjetnik premijera Marjana Šarca za vanjsku politiku, nekadašnji veleposlanik u Washingtonu Roman Kirn, izjavio je za ljubljanski list "Žurnal" da razlozi za blokadu slanja novih američkih veleposlanika u inozemstvo "nemaju nikakve izravne veze" sa Slovenijom i da su odnosi s SAD-om dobri.