SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PODBAČAJ
 
Zašto je podbacio turistički lipanj?
Autor/izvor: SEEbiz / tportal
Datum objave: 09.07.2018. - 20:45:11
ZAGREB - Hrvatsku je u lipnju posjetilo četiri posto turista više nego lani, dok je broj noćenja ostao isti. U prvih šest mjeseci broj noćenja porastao je solidnih 12 posto, no kako će ova sezona završiti, pokazat će srpanj i kolovoz, u kojima se ostvaruje većina svih noćenja. 

Lanjsku sezonu obilježila je hiperpotražnja za Hrvatskom, no ove godine više je nema, pa se u našim hotelima bez problema mogu pronaći slobodni kreveti u ovom i idućem mjesecu.

U šest mjeseci ove godine posjetilo nas je 6,4 milijuna turista, koji su ostvarili 25,4 milijuna noćenja, što su porasti od 10 i 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, izvijestili su iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ), dodajući da je samo u lipnju turista bilo četiri posto više, a noćenja kao u lanjskom lipnju. Povijesni rekordi pali su lani, kada je zabilježeno 18,5 milijuna dolazaka i 102 milijuna noćenja, što su porasti od 13 i 12 posto, piše tportal.

Lipanj je uvijek prvi pravi 'turistički' mjesec, a zbog nepromijenjenog broja noćenja upitali smo se je li to znak za uzbunu. Na pitanje zašto nema rasta noćenja u proteklom mjesecu, odgovorio nam je Boris Žgomba, jedan od najvećih domaćih turističkih lobista te vlasnik turističke agencije Uniline.

Iako kao prvo objašnjenje za spor turistički lipanj pada Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji, Žgomba tu ideju odmah odbacuje i objašnjava:

- Svjetsko prvenstvo nema uopće utjecaja na našu turističku sezonu, lipanj je nešto slabiji jer mu ove godine fali crkveni blagdan Tijelova koji je bio u svibnju. Sve u svemu, prvih šest mjeseci u turizmu nije cjelovit pokazatelj za procjenu toga kako će cijela sezona završiti jer se 60 posto noćenja i svega turističkog prometa ostvaruje u srpnju i kolovozu, pa minimalne promjene u prvih pola godine mogu proizvesti 'velike brojke'', kaže nam Žgomba i nastavlja:

- Svjetsko prvenstvo može poslužiti kao alibi za slabije rezultate. Treba naglasiti da mi u sektoru osjećamo da više nema one potražnje koju smo bilježili lani. Turisti su se vratili na destinacije poput Egipta, Tunisa, Maroka i Turske, a oni su se oporavili puno prije nego bi to itko očekivao.'

U hrvatskim hotelima i privatnom smještaju, dodaje, ima još dosta mjesta za iduća dva mjeseca, što lani nije bio slučaj.

- To nužno ne znači da će sezona biti lošija, lipanj će možda biti odraz cijele godine. Velik broj noćenja se generira u kampovima, a oni ovise o vremenu. Lagani porast zasad ne jamči sigurnost da će rezultati na kraju priče biti dobri', zaključio je.

Ekonomisti već godinama upozoravaju kako je Hrvatska previše ovisna o turizmu koji generira oko petine cijelog bruto domaćeg proizvoda. Dodatno, Hrvatska je lani imala 102 milijuna noćenja, što izgleda impresivno dok se ta brojka ne usporedi s konkurencijom. Primjerice, glavni grad Češke, Prag, lani je ostvario 50 milijuna noćenja. Prema zadnjim podacima Svjetske banke, u Austriji je 2016. bilo dvostruko više turista nego u Hrvatskoj (28 naprema 14 milijuna dolazaka).

Nizozemska se nikako ne smatra turističkom zemljom, pa je i nju lani posjetilo blizu 18 milijuna turista - isto koliko i Hrvatsku. Italiju redovito posjećuje preko 50 milijuna ljudi, Španjolsku preko 75 milijuna. Više turista lani privukla je Poljska, dok smo ratom podijeljenu Ukrajinu prestigli za 500.000 turista.

Među jadranskim županijama, a i ukupno u Hrvatskoj, Istra je očekivano u šest mjeseci imala najviše noćenja, 7,4 milijuna, a slijedi Splitsko-dalmatinska županija s 4,5 milijuna noćenja te Kvarner s ukupno 4,3 milijuna. U Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo je po 2,6 milijuna noćenja, Šibensko-kninskoj 1,4 milijuna, Zagrebu milijun, a u Ličko-senjskoj županiji 681 tisuća.