SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POZADINA
 
Zašto je Davor Tomašković napustio HT?
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 12.12.2018. - 08:56:27
ZAGREB - Od 1. travnja sljedeće godine Davor Tomašković više neće voditi Hrvatski Telekom, priopćili su iz te kompanije, čiji je većinski vlasnik Deutsche Telekom.

Tomašković je, naime, na jučerašnjoj sjednici Nadzornog odbora HT-a podnio ostavku i najavio da 1. travnja 2019. godine odlazi s mjesta predsjednika Uprave HT-a te da karijeru nastavlja izvan DT Grupe. Na njegovo mjesto, priopćili su iz HT-a, 1. travnja 2019. dolazi hrvatskoj javnosti slabo poznat Konstantinos Nempis, koji dolazi iz grčke OTE Grupe, u kojoj je DT najveći dioničar.

Nempis je u OTE-u bio izvršni komercijalni direktor za segment privatnih korisnika, a u telekomunikacijskoj je industriji više od dva desetljeća, stoji u priopćenju.

- Ponosan sam na rezultate koje smo zajedno postigli. U pet godina završili smo izazovnu transformaciju, kompanija je danas brza i agilna. Uz rast svih financijskih pokazatelja, učvrstili smo lidersku poziciju u svim segmentima tržišta te konsolidirali ukupno tržište. Napravili smo i regionalni iskorak i pokazali uspješne rezultate u poslovanju izvan domaćeg tržišta. HT je u posljednjih pet godina postao i jedan od najvećih investitora u zemlji, kao i jedan od najznačajnijih poslodavaca, koji svojim radom pridonosi ukupnom razvoju zemlje - rekao je, kako HT prenosi u priopćenju, Tomašković.

Ovdje valja podsjetiti da je upravo za Tomaškovićeva mandata HT preuzeo Crnogorski Telekom, a nedavno i EvoTV. No, jednako je tako za njegova mandata znatno smanjen i broj zaposlenih u HT-u. Unatoč tome, o mogućnosti Tomaškovićeva odlaska iz HT-a u poslovnim se krugovima govori već nekoliko mjeseci.

U priopćenju Hrvatskog Telekoma ne navode se razlozi zbog kojih je Tomašković podnio ostavku. Među njemu bliskim ljudima jučer se moglo čuti jedino da je to njegova "osobna odluka", kao i da "prelazi na bolje radno mjesto". Nitko, međutim, nije želio nešto više reći o tome, a sam Tomašković bio je nedostupan.

No, nekoliko sugovornika s kojima je Jutarnji list razgovarao smatra da je priča ipak malo složenija. Prema jednoj od njih, DT je od Tomaškovića očekivao bolje rezultate u sljedećoj godini, a kada im je on, navodno, rekao da su u uvjetima koji vladaju na tržištu teško ostvarivi, odlučio se za odlazak s mjesta na kojem je proveo posljednjih pet godina. Drugi, pak, tvrde, da je sam DT pritisnuo Tomaškovića da ode.

- Deutsche Telekom uvijek traži više i često ima nerealna očekivanja. Tu se, očito, radi o različitom pogledu na način kojim se kompanijom upravlja - ističe jedan od dobrih poznavatelja prilika u telekomunikacijskoj industriji, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

- Malo je čudna ova odluka da Tomašković sam podnosi ostavku nedugo nakon što mu je produljen mandat na čelu Hrvatskog Telekoma za četiri godine - ocjenjuje drugi naš sugovornik, također dobar poznavatelj stanja u HT-u i telekomima.

Očito, na konkretna saznanja o razlozima Tomaškovićeva odlaska morat ćemo još pričekati. No, valja upozoriti da je iza HT-a, kadrovski gledano, prilično turbulentno razdoblje. Tako je, podsjetimo, nedavno objavljeno da Marija Felkel 18. siječnja 2019. godine prestaje biti članica Uprave HT-a i glavna direktorica za ljudske resurse te također odlazi iz HT-a: njezin će posao biti pod ingerencijom predsjednika Uprave, no i on je sada na izlaznim vratima.

Sam je Tomašković nedavno, nakon što je HT od Hrvatske pošte preuzeo EvoTV, dao intervju Jutarnjem listu, u kojem je ustvrdio da je hrvatsko tržište premalo za više od dva teleoperatera. Upozorio je i da Europa ima preregulirano tržište, kao i da regulatori stalno vrše pritisak da se smanje cijene u telekom-industriji.

Prema javno dostupnim podacima, HT je, unatoč tome, u prvih devet mjeseci ove godine ostvario dobre rezultate. I sam Jonathan Richard Talbot, predsjednik Nadzornog odbora HT-a, u izjavi koju prenosi HT u priopćenju ističe da je HT jedna od najuspješnijih kompanija DT Grupe.

Inače, Hrvatski Telekom u svojim financijskim rezultatima za prvih devet mjeseci ove godine ističe da su ostvarili neto dobit od 872 milijuna kuna, što je 18,6 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine.

EBITDA je, stoji u izvješću, u tom razdoblju porasla 3,5 posto, na gotovo 2,43 milijarde kuna, uz maržu od čak 41,9 posto. Ukupni konsolidirani prihodi HT-a u prva tri tromjesečja povećali su se za 2 milijuna kuna u usporedbi s istim lanjskim razdobljem te su dosegli oko 5,79 milijardi kuna.

- Hrvatski Telekom je u prvih devet mjeseci zadržao čvrstu lidersku poziciju u svim segmentima telekomunikacijske ponude - ocjenjuje se u izvješću HT-a te se dodaje da se radi o jednom od najboljih razdoblja kompanije u posljednjih pet godina.