SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SAJMOVI
 
Zagrebački velesajam: Otvoreni sajmovi nautike i Hotel&Gastroteh
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.02.2015. - 12:03:58
ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu u srijedu su otvoreni 24. zagrebački sajam nautike te 7. međunarodni sajam hotelsko ugostiteljske opreme, hrane, pića i gastronomskih inovacija Hotel&Gastroteh na kojima se do 22. veljače predstavlja ukupno 400 izlagača iz Hrvatske i 30-ak zemalja.
Tim sajmovima počinje i sajamska godina ZV-a, a otvarajući sajmove zamjenica zagrebačkog gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Sandra Švaljek naglasila je da Zagreb postaje sve važnije turističko središte te da i to opravdava održavanje ova dva sajma.

"Zagreb nije daleko od mora, sve je važnije turističko odredište koje je lani zabilježilo dvoznamenkaste poraste dolazaka turista, a postoji i još puno drugih dobrih razloga za ove sajmove u Zagrebu, poput njegove hotelske ponude", kazale je Švaljek.

Posebno joj se svidjelo što se u sklopu sajma Hotel&Gastroteh prikazuju i gastro inovacije, što je povezala i sa težnjom Grada da Zagrebački velesajam postane centar inovacija i izvrsnosti, odnosno inovativno-urbano područje Zagreba.

Time se, kako je najavila, u Gradu dosta bave te se izrađuju programske smjernice koje će se dati na raspravu i mišljenje građanima Novog Zagreba, ali i svim drugima kao i gospodarstvenicima vjerovatno već ove godine.

Sajmovi se održavaju u ukupno pet paviljona ZV-a, pri čemu sajam nautike traje do 22. veljače, dok će 'hotelski' završiti dan ranije, 21. veljače, te će, kako očekuju organizatori, uz izložbe atraktivnih plovila, hotelske opreme, vrhunskih vina, gastro prezentacije, kao i ponudu turističkih aranžmana te drugo biti odlično mjesto susreta partnera iz sektora i publike uoči početka turističke sezone.

Na sajmu nautike, koji se održava u četiri paviljona, uobičajeno najviše pažnje privlače izložena plovila kojih je ove godine više od 100, većinom domaće male brodogradnje, među kojima ima i nekoliko premijera.

Među plovilima cijena najskupljeg kreće se oko 200 tisuća eura i riječ je o jahti domaćeg malog brodograditelja, a uz plovila na tom sajmu predstavlja se i ponuda domaćih i stranih brodskih motora te opreme za ronjenje, ribolov, jedrenje i drugo.

Osim bazena za ronjenje, u kojemu ako žele mogu roniti i posjetitelji, te se susresti i s aktualnim Guinessovim rekorderom u dužini ronjenja na dah (23 minute i 1 sekunda) Goranom Čolakom, organizatori izdvajaju i dvije atrakcije među plovilima, sportsku jedrilicu i550-424, za koju kažu da je remek djelo brodske samogradnje, kao i veslačka barka u postupku izgradnje.

Sajam Hotel&Gastroteh odražava se u jednom paviljonu na ZV-u predstavljajući hotelijere, proizvođače i trgovce hotelsko-ugostiteljske opreme, hrane i pića.

U sklopu popratnog programa odmah po otvorenju sajmova održava se poslovni skup "Proizvedeno u Poljskoj - mogućnosti suradnje s hrvatskim kompanijama" kojeg s ciljem povezivanja poljskih i hrvatskih gospodarstvenika uz ZV organizira i poljsko veleposlanstvo u Hrvatskoj.

Na tom će se sajmu svakodnevno i pripremati hrana te održavati degustacije autohtonih hrvatskih proizvoda, majstorije poznatih kuhara, kao i natjecanje deset najboljih hrvatskih kuhara.