SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: Zaba i PBZ pod pritiskom, turistički sektor i Luka Ploče u fokusu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 05.07.2013. - 10:16:00
Zadnja izmjena: 05.07.2013. - 10:18:06
ZAGREB - Kraj tjedna Zagrebačkoj burzi vjerojatno će donijeti nastavak letargije uz mogući fokus na dionice Luke Ploče i turističkog sektora.

Banke bi mogle biti pod pritiskom obzirom na jučerašnju prvostupanjsku presudu u korist potrošača. Burza je jutros odlučila kako će se danas nastaviti trgovina dionicama Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu jučer je izrečena nepravomoćna presuda u korist Saveza Potrošač koji je tužio osam banaka (Zagrebačka banka, Privredna Banka, Erste Bank, Raiffesenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska Banka, and Sberbank) vezano za valutnu klauzulu na švicarski franak i njihovu jednostranu odluku o povećanju kamatnih stopa. To je dovelo do privremenog prekida trgovanja dionicama vodećih domaćih banaka Zagrebačke banke i Privredne banke, kao i korporativnom obveznicom Erste banke. Vodeće banke su gotovo odmah najavile žalbu na izrečenu presudu. Zbog tih činjenica teško je procijeniti kakav bi utjecaj ova odluka mogla imati na dobit banaka, no zasigurno će određene rezervacije za moguće štete biti neminovne.

Presuda Trgovačkog suda u postupku po tužbi udruge Potrošač - Hrvatski savez udruga za zaštitu potrošača protiv osam vodećih banaka u Hrvatskoj u korist tužitelja negativno se odrazila na domaće tržište vrijednosnica. Crobex je pao 0,52% i zaključio trgovanje na 1.801,26 bodova, a Crobex10 0,70% na zaključnih 1.016,60 bodova.

Dnevna likvidnost tržišta bila je ispodprosječna i redovni promet dionicama iznosio je 5,07 milijuna kuna. Jedini milijunaš bio je HT, uz promet od 1,49 milijuna kuna i minimalni rast cijene. Dionica Liburnia Riviera Hotela bila je među vodećim likvidnim dobitnicima, skočivši 8,69% na objavi da je kompanija preuzela 80,81% udjela u društvu Hoteli Cavtat d.d..

Dionica Hotela Cavtat zabilježila je neznatan rast cijene na 190,01 kunu uz nizak promet. Zbog gore spomenute presude Trgovačkog suda jučer je bilo obustavljeno trgovanje dionicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke, te obveznicama Erste Steiermarkische bank. Predmetnim vrijednosnima papirima trgovanje se nastavlja u petak, 5. srpnja.

U fokusu je posljednjih dana i Luka Ploče. U Luci Ploče u rujnu će započeti radovi na izgradnji terminala za rasute terete, koji bi trebao biti dovršen do kraja 2014., čime bi se znatno poboljšala lučka infrastrukture te stvorili uvjeti za bolje poslovanje. Nakon izvršenog međunarodnog natječaja iz 2012. započeli su radovi na Projektu izgradnje terminala za rasute terete, čija je vrijednost procijenjena na 406 milijuna kuna. Nakon spora s Izvođačem (poslovna udruga CYES i Viadukt), tijek projekta je vraćen u redovito stanje, a terminski plan je prilagođen na način da se kompenziraju kašnjenja i projekt završi u početno predviđenom roku.

Tursitički sektor zbog niza je preuzimanja već neko vrijeme u fokusu. Jučer je opatijska hotelska kompanija Liburnia Riviera Hoteli (LRH) izvijestila da je potpisom kupoprodajnog ugovora stekla 80,8 posto dionica hotelske tvrtke Hoteli Cavtat iz Cavtata, a prema obavijesti LRH na Zagrebačkoj burzi time je nastala i obveza objavljivanja ponude za preuzimanje svih ostalih dionica s pravom glasa Hotela Cavtat. Iz LRH se nije moglo doznati za koji su iznos stekli većinski dionički udjel u Hotelima Cavtat. Iz Uprave LRH napominju da će "budućim kvalitetnim radom u području restrukturiranja, vođenja i razvoja povećati financijske rezultate, a time i vrijednost Hotela Cavtat".