SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Težak pad Viadukta, nova korekcija Jamnice i Leda
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 20.03.2017. - 17:20:42
ZAGREB - Početak tjedna na Zagrebačkoj burzi donio je novi pad indeksa uz nastavak inicijative prodavatelja na dionicama iz sastava Agrokora.

Gubitnik je dana ipak bio Viadukt čije dionice zle sudbine nije spasilo ni javno obraćanje predsjednika Uprave Joška Mikulića.

CROBEX je oslabio 1,1 posto, na 2.154,34 boda, a CROBEX10 je oslabio 0,9 posto, na 1.232,07 bodova. Ukupno je ostvareno 16,5 milijuna kuna prometa. 

Jamnica (ZSE:JMNC-R-A) je bila najtrgvovanija sa 3,67 milijuna kuna prometa uz pad cijene od 3,7 posto, na 130.000 kuna. Ledo (ZSE:LEDO-R-A) je srezan 2,5 posto, na 7.800 kuna, uz 1,4 milijun a kuna prometa.  Pozivajući se na neslužbene informacije, mediji u Sloveniji poput poslovnog lista Finance i Slovenske televizije, navode da uprava Agrokora mora do utorka iznijeti svoj plan rješavanja financijskih teškoća vezanih uz kreditne obveze, što su od njega tražile ruske banke. Među brojnim nagađanjima i scenarijima za rasplet krize u Agrokoru spominje se mogućnost da Sberbank kupi Agrokor za simboličku jednu kunu te isplati vjerovnike uključujući vlasnike PIK obveznica, većinom zapadnih rizičnih i mirovinskih fondova izdanih kako bi Agrokor 2014. godine financirao kupnju Mercatora, ali uz visoke 9-postotne kamate.

Na meti prodaje su i dalje i Agrokorovi najvažniji dobavljači. Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) je srezana 0,6 posto, na 900o kuna, uz 1,28 milijuna kuna prom eta. Podravka (ZSE:PODR-R-A) je srezana 1,9 posto, na 381,51 kunu, uz 417 tisuća kuna trgovine.  Na sastanku predstavnika pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna Agrokor, zaključeno je da se treba održati stabilnost njihovih kompanija, kao i poslovnog koncerna Agrokor koji je njihov najveći kanal za prodajuna domaćem tržištu, izvijestio je u ponedjeljak predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić.

Viadukt (ZSE:VDKT-R-A) je bio gubitnik dana zbog rušenja cijene od 11,7 posto, na 331,03 kun e, uz gotovo 1,6 milijuna kuna prometa. Predsjednik Uprave Viadukta Joško Mikulić u današnjoj je izjavi pokušao objasniti situaciju oko kašnjenja u izgradnji mosta Čiovo. - Kašnjenje u izgradnji mosta kopno - otok Čiovo uzrokovalo je nekoliko čimbenika.  Uslijed propusta investitora u istražnim radovima, Viadukt je uložio vlastite resurse kako bi tehnologiju građenja prilagodio stvarnom stanju na terenu. Neuobičajeno tumačenje načina plaćanja čelične konstrukcije od strane investitora dovelo je do toga da Viadukt praktički kreditira i financira izgradnju mosta iz vlastitih sredstava. Viadukt poduzima iznimne napore i ulaže značajna vlastita sredstva i resurse kako bi se projekt dovršio, rekao je Mikulić.

Osmi put u posljednjih devet trgovina pada cijena dionica Hrvatskog Telekoma (ZSE:HT-R-A). Danas su HT-ove dionice pale 0,7 posto, na 178,62 kune, uz 920 tisuća kuna prometa. 

Jedini dobitnik među deset najtrgovaynijih bila je Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) koja je ojačala 0,4 posto, na 44,17 ku na, uz 867.000 kuna prometa. 

Među gubitnicima dana valja izdvojiti i Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A) koji je potonuo 4,7  posto, na 42,48 kuna, uz gotovo 407 tisuća kuna prometa. Đuro Đaković Specijalna vozila s francuskim naručiteljem ATIR RAIL S.A. potpisala ugovor o proizvodnji i isporuci vagona cisterni serije Zacns, u vrijednosti od 39 milijuna kuna.  Taj ugovor omogućuje nastavak aktualne proizvodnje za istog naručitelja, a vagoni će u kontinuiranim isporukama biti upućeni prema krajnjem korisniku tijekom rujna i listopada ove godine, navodi se u objavi Đuro Đaković grupe.