SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Oporavak indeksa, povlašteni Adris u fokusu
Autor/izvor: Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala Erste banke
Datum objave: 29.08.2019. - 18:51:00
Zadnja izmjena: 29.08.2019. - 19:01:16
ZAGREB - Domaće tržište kapitala uspjelo je prekinuti negativnu seriju koja je trajala tri uzastopna dana, te su indeksi dan zaključili u zelenom. 

CROBEX je ojačao 0,7 posto, a uži indeks CROBEX10 porastao je 0,5 posto. Sektorske je indekse predvodio indeks industrije s plusom 1,7 posto

Likvidnost se zadržala na blago povišenoj razini, sa 7,6 milijuna kuna prometa u redovnom trgovanju te dodatnih 2 milijuna kuna u blok transakciji povlaštenim Adrisom. Najlikvidnija u redovnom trgovanju bila je dionica Optime Telekoma, koja je na 2,7 milijuna kuna prometa skočila 7,3 posto.

Slijedi povlaštena dionica Adrisa, koja je stagnirala cijenom uz 1,9 milijuna kuna prometa. Nadomak milijunskom prometu bila je i dionica Valamar Riviere, koja je pri tome porasla 0,3 posto.

Trgovanjem su dominirali dobitnici te je top deset najtrgovanijih izdanja bilo bez gubitaka. U top dvadeset tek je dionica Ingre pala 3,5 posto, čime je ujedno postala gubitnik dana. Na strani dobitnika prvo ime je dionica Uljanika sa skokom cijene od preko 19 posto, ali na prometu od tek nešto ispod 10 tisuća kuna.