SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZSE EQUITY PREVIEW
 
Zagrebačka burza: Investitori očekuju poslovne rezultate
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 18.10.2013. - 09:35:37
ZAGREB - Danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje slab obujam trgovanja, uobičajen za kraj tjedna, a nastavi li se klizanje Crobexa, uskoro bi mogli izgubiti sav svoj ovogodišnji dobitak.

Svih 6 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer se spustio 0,69 posto, na 1.765 bodova, nadomak najniže ovogodišnje razine od 1.763 boda, na kojoj je bio 2. siječnja.

Crobex10 pao je, pak, 0,56 posto, na 1.001 bod, što je njegova najniža razina od 3. siječnja, kada je na zatvaranju iznosio 986,9 bodova.

Prema pokazatelju tehničke analize RSI, Crobex je ušao u područje preprodanosti a Crobex10 se nalazi neznatno iznad granice navedenog područja.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 9,2 milijuna kuna, što je milijun više nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 4 milijuna kuna. Cijena joj je oslabila 0,18 posto, na 174,06 kuna. Jučer je HT dobio odobrenje od regulatorne agencije za obavljanje djelatnosti opskrbe električnom energijom.

„Na kraju tjedna obujam trgovanja vjerojatno će biti slab. U zadnje vrijeme domaće tržište ne reagira na kretanja na inozemnim burzama, a nemamo niti poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva", kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Kako dodaje, u fokus investitora polako će ulaziti financijska izvješća za treće tromjesečje.

Liburnia Riviera Hoteli jučer su izvijestili o rastu prihoda i dobiti u trećem tromjesečju, uslijed konsolidacije preuzetog društva Hoteli Cavtat.

Prihodi od prodaje porasli su za 51,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 170,69 milijuna kuna. Operativna dobit povećana je za 53,5 posto, na 75,29 milijuna kuna. Cijena dionice LRH jučer je stagnirala na 2.300 kuna.

„Jedini veći pozitivni pomak u izvedbi kompanija očekujem u segmentu turizma. Vidjet ćemo kakva će biti sezona objava poslovnih rezultata u ostalim sektorima", navodi Bešević Vlajo.

A na inozemnim burzama vlada dobro raspoloženje. Na Wall Streetu je jučer S&P 500 dosegnuo rekordnu razinu jer su ulagači odahnuli nakon dogovora u Washingtonu, no Dow Jones indeks blago je pao pod pritiskom slabih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,01 posto, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 1.733 boda.

Nova najviša razina S&P-a u povijesti zahvaljuje se rastu cijena dionica u devet od 10 sektora tog indeksa jer na tržištu vlada dobro raspoloženje nakon što je američki Kongres prihvatio zakon o privremenom financiranju države.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u pet mjeseci jer su ulagači ohrabrili podaci o ubrzanja rasta kineskog gospodarstva.

Kineski bruto domaći proizvod u trećem tromjesečju porastao je za 7,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je u skladu s očekivanjima. To je najbrži rast BDP-a u ovoj godini, a zahvaljuje se jačanju domaće i inozemne potražnje.

Zbog toga i terminski indeksi na najvećim europskim burzama danas upućuju na nastavak rasta cijena dionica.