SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Indeksi zaključili u crvenom, Kraš i dalje najlikvidniji
Autor/izvor: Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke
Datum objave: 13.09.2019. - 17:22:35
ZAGREB - Trgovanje na Zagrebačkoj burzi ponovno je bilo u znaku dionice Kraša, koja je prikupila više od dvije trećine ukupnog prometa, dok su se dionički indeksi vratili u crveni teritorij.

Oba indeksa, CROBEX i uža inačica indeks CROBEX10, oslabili su 0,4 posto, što nije bilo dovoljno da se naruši rast od prethodnih dana pa su na tjednoj razini indeksi ipak završili u plusu od 1 posto, te time prekinuli negativan niz od šest uzastopnih tjedana pada.

Od sektorskih indeksa dobitnike je predvodio indeks transportnog sektora s rastom od 0,7 posto, dok je najviše izgubio indeks turističkog sektora, koji je oslabio 1,1 posto.
Ukupno je protrgovano oko 14,5 milijuna kuna, od čega je 10,1 milijun kuna prikupila dionica Kraša, koja je porasla 3,5 posto na 600 kuna. Slijede ih dionice Valamar Riviere, koje su na prometu od 680 tisuća kuna oslabile 0,5 posto.

Od aktivnijih izdanja, najveći pad cijene su ostvarile dionice Optima Telekoma, čija je cijena izgubila 3,3 posto na vrijednosti, a loš dan imale su i redovne dionice Adrisa i Atlantic Grupe, koje su oslabile redom 1,8 posto i 1,6 posto.

S druge strane, uz dionice Kraša, dobre cjenovne izvedbe imale su i dionice Luke Rijeka, koje su uzletjele 6,6 posto, te dionice Croatia osiguranja, čija je cijena porasla 3,2 posto.