SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: HT u fokusu, blagi rast indeksa
Autor/izvor: Magdalena Dolenec, analitičarka Erste banke
Datum objave: 12.03.2019. - 17:25:52
ZAGREB - Domaće tržište kapitala u utorak je svjedočilo pozitivnim kretanjima dioničkih indeksa te nešto višoj dioničkoj likvidnosti, koja je porasla zahvaljujući blok trgovanju.

CROBEX je ojačao blagih 0,2 posto na 1,766.2 bodova, dok je njegova uža inačica, indeks CROBEX10, porastao 0,3 posto. Od sektorskih indeksa, dobitnike je predvodio indeks transportnog sektora, koji s rastom od 7,1 posto nije uspio nadoknaditi izbrisanu vrijednost iz prethodna dva dana. Najviše je izgubio indeks građevinskog sektora, čija je vrijednost potonula 3,3 posto.

Ukupno je protrgovano oko 8,3 milijuna kuna, a u fokusu investitora bile su dionice Hrvatskog Telekoma, koje su uz ostvarenih 3,2 milijuna kuna u blok trgovanju, prikupile dodatnih 1,1 milijun kuna u redovnom trgovanju, pri čemu im je cijena ostala nepromijenjena na 158 kuna. Niti jedno drugo izdanje nije uspjelo prikupiti milijunski promet, a najbliže tome su bile dionice Podravke, čija je cijena ostala nepromijenjena na prometu nešto manjem od 900 tisuća kuna.

Titula dobitnika dana pripala je dionici Zagrebačkih pekarni Klara, koja je uzletjela 56,3 posto, a dobre cjenovne izvedbe su imale i dionice Hotela Makarska i Končar Elektroindustrije, čije su cijene porasle redom 15,5 posto i 1,6 posto. S druge strane, dionice Varteksa su potonule 10,8 posto, dok su dionice Dalekovoda i Kraša na vrijednosti izgubile 6,8 posto i 1,5 posto.