SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost za potražnju spustila cijene nafte prema 58 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.08.2019. - 20:31:29
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima prema razini od 58 dolara pod utjecajem produbljivanja trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a koje potpiruje zabrinutost za rast svjetskog gospodarstva i za potražnju za energentima.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58,26 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 89 centi. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 38 centi nižoj cijeni, od 53,25 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 1,06 dolara.

Tržišta zabrinjava eskalacija trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, zbog izglednih negativnih posljedica po svjetsko gospodarstvo a time i za potražnju za naftom.
Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je prošlog tjedna novim carinama na kineski uvoz a Kina je početkom ovog tjedna odgovorila toleriranjem slabljenja juana preko ključne granice od sedam juana za dolar.

Washington je potom optužio Peking da manipulira tečajem kako bi ojačao konkurentnost domaćeg gospodarstva.

"Na tržištu jača neizvjesnost u pogledu potražnje u predstojećem razdoblju, s obzirom na pogoršanje u trgovinskim razgovorima Kine i SAD-a", konstatirali su analitičari banke ING.

Snizili su stoga procjenu cijene nafte u ovoj godini, ukazujući na zabrinutost za potražnju i predviđajući da će ponuda u prvoj polovini iduće godine nadmašiti potrošnju.
Američki predsjednik jučer je otklonio bojazni da bi se sukob SAD-a i Kine mogao otegnuti ali njegove riječi nisu umirile ulagače na azijskom tržištima dionica.
Neki analitičari upozoravaju pak da potražnja nije toliko slaba da bi opravdala aktualan pad cijena.

"Smatramo da je tržište nafte u fazi pretjerivanja. Potražnja nije dovoljno slaba da opravda aktualno kretanje cijena. Pod pretpostavkom da ne bude recesije, potražnja za naftom trebala bi i dalje snažno rasti", drže analitičari Commerzbanka.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice nafte njezinih članica u utorak iznosila 59,71 dolar, što znači da je bila 83 centa niža nego prethodnog dana trgovanja.