SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost za ekonomiju zadržala cijene nafte ispod 78 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 29.10.2018. - 16:38:58
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima ispod razine od 78 dolara, zakočene zabrinutošću za globalno gospodarstvo koja je neutralizirala skorašnje stupanje na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 77,59 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 67,53 dolara.

Unatoč očekivanjima američkih sankcija iranskom izvozu, koje stupaju na snagu u nedjelju, cijene nafte pale su u listopadu gotovo sedam posto, najviše od srpnja 2016. godine.

Tržišta industrijskih sirovina, poput sirove nafte i bakra, poljuljao je velik pad tržišta dionica zbog zabrinutosti koju su potaknuli slabi poslovni rezultati kompanija. Dodatni su pritisak generirale bojazni za gospodarski rast u kontekstu eskalacije trgovinskih napetosti kao i jači dolar.

"Često se kaže - kada burze kihnu, tržišta robe se prehlade. Ta je izreka došla do punog izražaja u prošlom tjednu kada je pad cijena na globalnim financijskim tržištima povukao za sobom i tržišta energenata", tumači Stephen Brennock iz PVM Oil Associatesa.

"Dodatno je pritisak rasprodaja pojačao sve izraženiji strah zbog naznaka prekomjerne opskrbe. Saudijska Arabija i Rusija predvode nastojanja da se osigura dobra opskrba tržišta nafte a izgledi potražnje istodobno se pogoršavaju... Iranski je čimbenik pao u drugi plan i oni koji špekuliraju s rastom cijena bit će na gubitku i u predstojećem razdoblju", dodao je.

Zbog sve veće neizvjesnosti u pogledu izgleda za opskrbu fondovski menadžeri smanjuju pozicije u nafti četvrti tjedan zaredom, na najnižu razinu od srpnja 2017.

Podaci InterContinental Exchanga i Američke komisije za trgovanje terminskim ugovorima za isporuku robe pokazuju da su u četiri tjedna terminski ugovori i opcije za isporuku sirove nafte na američkom i londonskom tržištu smanjeni za trećinu, na oko 572 milijuna barela.

"Tržište će se vjerojatno ponovno više usredotočiti na temeljne faktore, posebice s obzirom na moguća uska grla u opskrbi u narednim mjesecima, budući da sljedećeg tjedna ponovo stupaju na snagu stroge američke sankcije iranskom izvozu nafte", napominju analitičari Commerzbanka.

Na strani ponude, Iran je prvi puta počeo prodavati sirovu naftu privatnim kompanijama putem domaće burze, saznaje se na internetskoj stranici ministarstva vanjskih poslova.

Paralelno Indija, Kina i Turska, tri najveća kupca iranske nafte, i dalje odolijevaju pritisku SAD-a da u potpunosti obustave nabavu iranske nafte, tvrdeći da nemaju dostatnu zamjenu, saznaje se iz neimenovanih upućenih izvora.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) jutros objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u petak iznosila 75,71 dolar, te je porasla za 38 centi u odnosu na prethodni trgovinski radni dan.