SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost za ekonomiju spustila cijene nafte ispod 67 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 15.03.2019. - 17:30:20
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 67 dolara zbog zabrinutosti za svjetsko gospodarstvo i snažne američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 72 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 66,51 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 58,13 dolara.

Tržište je proteklih dana podupirala smanjena opskrba vodećih proizvođača predvođenih Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom, koji od početka godine koordinirano smanjuju proizvodnju prema zacrtanih 1,2 milijuna barela dnevno.
Tome valja dodati smanjenu opskrbu iz Venezuele i Irana zbog američkih sankcija.

Danas je uzlazni trend cijena zakočila bojazan od usporavanja svjetskog gospodarstva s obzirom na posustajanje aktivnosti u velikom dijelu Azije i Europe, koje bi moglo zakočiti potražnju za gorivom.

Pritom se potrošnja nafte zasada dobro drži. Tako je u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, porasla u prva dva ovogodišnja mjeseca za 6,1 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, na rekordnih 12,68 milijuna barela dnevno, prema službenim podacima objavljenim u ovome tjednu.

„Tržište je još uvijek rastrgano između zabrinutosti za gospodarstvo i visoke proizvodnje nafte u SAD-u s jedne strane, te zavidne razine usklađenosti skupine OPEC%2B s dogovorenim smanjenjem opskrbe s druge strane, koju podupiru i neplanirana smanjenja proizvodnje ", konstatira Stephen Brennock iz PVM-a.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) u petak je priopćila da bi tržište u prvom tromjesečju moglo pokazati skroman višak i potom manjak u drugom tromjesečju, od oko 500 tisuća barela dnevno.

Pritom bi solidni rezervni kapaciteti OPEC-a mogli spriječiti značajniji rast cijena nafte u slučaju poremećaja a povećanje opskrbe iz neovisnih proizvođača, predvođenih SAD-om, trebalo bi jamčiti da će potrebe za naftom biti podmirene, ističu u IEA-i.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 67,29 dolara, te je porasla 69 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.