SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAFTNO TRŽIŠTE
 
Zabrinutost za američko-kineske pregovore zadržala cijene nafte ispod 64 dolara
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 22.11.2019. - 16:54:00
Zadnja izmjena: 22.11.2019. - 16:57:48
LONDON - Cijene nafte odmaknule su se u petak na međunarodnim tržištima od razine od 64 dolara zbog zabrinutosti za kinesko-američke trgovinske pregovore, koja je prevagnula nad očekivanjima produljenja sporazuma o ograničenju opskrbe.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 17 centi u odnosu na prethodni dan, na 63,80 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,57 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 31 cent nižoj cijeni, od 58,27 dolara. Jučer je također zaključila trgovanje u plusu 1,57 dolara.

Cijene nafte dosegnule su jučer najvišu razinu od rujna nakon što je Reuters izvijestio da će Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznice predvođene Rusijom vjerojatno na sastanku 5. i 6. prosinca produljiti važeći sporazum o ograničenju proizvodnje za tri mjeseca, do sredine 2020. godine.
Vodeći će proizvođači, saznaje Reuters, također naglasiti potrebu za striktnijim poštivanjem sporazuma zemalja poput Iraka i Nigerije.

"Disciplinirani pristup (sporazumu) Iraka i Nigerije trebao bi smanjiti proizvodnju na razini grupe za dodatnih 300 do 400 tisuća barela dnevno, što bi uravnotežilo tržište u prvoj polovini 2020. i možda stvorilo manjak u opskrbi u drugoj polovini godine", objašnjavaju u PVM-u.

Prema važećem sporazumu koji je na snazi do kraja ožujka 2020. proizvođači skupine OPEC%2B smanjuju proizvodnju za ukupno 1,2 milijuna barela dnevno.
Potporu cijenama pružao je i podatak o padu zaliha u američkom infrastrukturnom čvorištu u Cushingu, najveći u posljednja tri mjeseca.
Danas je uzlazni trend cijena zaustavila neizvjesnost hoće li Sjedinjene Države i Kina uspjeti postići djelomični trgovinski sporazum kako bi se smanjio pritisak na globalno gospodarstvo.

Kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je danas da njegova zemlja želi sklopiti „prvu fazu" trgovinskog sporazuma sa Sjedinjenim Državama i da pokušava izbjeći trgovinski rat. Dodao je ipak da se neće bojati uzvratiti na eventualne mjere, bude li potrebno.
Kina je pozvala vodeće američke trgovinske pregovarače na novi krug razgovora u Pekingu u sklopou nastojanja da se postigne bar ograničeni dogovor, objavio je jučer

Wall Street Journal, pozivajući se na neimenovane izvore.

"Ključni su čimbenik za izglede naftne potražnje trgovinski pregovori. Budući da su cijene nafte dosegnule gornju granicu raspona u kojem se trgovalo u posljednje vrijeme, nije čudno što je pokrenut val prodaja", objašnjava Michael McCarthy iz australskog CMC Markets and Stockbrokinga.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim službenim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 63,68 dolara, što znači da je porasla 1,46 dolara u odnosu na prethodni dan trgovanja.