SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TERET
 
Weber: Agrokor će pokušati refinancirati roll-up kredit
Autor/izvor: SEEbiz / tportal / Bloomberg;
Datum objave: 18.09.2018. - 15:46:28
ZAGREB - Ovaj tjedan izvanredna Uprava Agrokora kreće u pregovore s investicijskim bankama kako bi pronašla zajmodavce volje refinancirati milijardu eura vrijedan roll-up kredit. Zadnji je to veliki korak u procesu oporavka posrnulog koncerna nakon postizanja nagodbe vjerovnika u srpnju, piše Bloomberg.

Jednogodišnji roll-up kredit, dogovoren 2017., pokrpao je ogromne financijske rupe Agrokora dok je plesao na rubu stečaja. Nakon produženja kredita u lipnju, kamatna stopa je narasla na osam posto s tim da bi se do rujna 2019. trebala postupno povećati na čak 14 posto.

Refinanciranje kredita je nužno kako bi se stabilizirala Agrokorova bilanca, ističe Bloomberg. Navodno je nekoliko banaka iskazalo interes i do sporazuma o refinanciranju bi trebalo doći najkasnije do kraja siječnja iduće godine.

- Nakon što sud potvrdi nagodbu očekujemo kako ćemo sniziti kamatnu stopu na kredit i refinancirati ga s klasičnom strukturiranim bankovnim kreditom', izjavila je Irena Weber, zamjenica povjerenika Agrokora.

- Kompanija je stabilna i poslovni rezultati su iznad očekivanja što povećava atraktivnost našeg duga za buduće investitore', istaknula je Weber.

Bloomberg piše kako su nakon 18 mjeseci izvanredne uprave Agrokorovi kreditori odobrili nagodbu kojom će se dug zamijeniti za dionice što ruskim bankama Sberbank i VTB-u daje najveću udio u vlasništvu koncerna.

Sporazum je potvrdio Trgovački sud, a sad se očekuje konačna potvrda Visokog trgovačkog suda što bi se trebalo dogoditi do kraja studenog.

- Naši budući vlasnici su financijske institucije koje imaju širok doseg na europskom i ruskom tržištu i radimo na tome kako bi to u potpunosti iskoristili', izjavila je Weber.
Provedba plana nagodbe mogla bi započeti prije kraja godine. Novi vlasnici, među kojima su i američki fond Knighthead Capital i Zagrebačka banka, pod svoje bi uzeli Agrokor u prvom tromjesečju 2019. godine.