SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Stagnacija indeksa, Trumpovi planovi pod upitnikom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 12.07.2017. - 09:33:47
NEW YORK - Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks ostali gotovo nepromijenjeni, a ulagače je zabrinula politička situacija u Washngtonu koja bi mogla dodatno odgoditi planove predsjednika Donalda Trumpa o poticajnim mjerama.

Dow Jones ostao je gotovo nepromijenjen, na 21.409 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,08 posto, na 2.425 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,27 posto, na 6.193 boda.

Tijekom prijepodnevnog trgovanja cijene su dionica oštro pale jer se uzburkala politička scena u Washingtonu nakon što je Donald Trump ml., najstariji predsjednikov sin, objavio e-mailove koje je razmijenio s posrednikom u kojima mu predlaže susret s odvjetnikom ruske vlade u vezi štetnih informacija po Hillary Clinton.

To je najnoviji nastavak ′sapunice′ o upletenosti Rusije u lanjske američke predsjedničke izbore, što je predmet istrage senatskog odbora.

No, kasnije se tržište smirilo, a burzovni su indeksi nadoknadili gubitke zahvaljujući naznakama da Kongres možda ipak nešto radi u vezi poticajnih mjera koje je predsjednik Trump najavio još u izbornoj kampanji.

"Ovo je igra nade. Imali smo nešto što je bilo negativno za tržište, a sada imamo nešto što bi moglo biti pozitivno", kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial.

Trumpova obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima glavni su razlozi snažnog rasta cijena dionica krajem prošle i početkom ove godine, kada su indeksi dosegnuli rekordne razine.

No, zbog političkih problema u Washingtonu, posljednjih tjedana tržište je izgubilo na zamahu jer od Trumpovih obećanja još nema ništa.

"Ulagači trenutačno sjede i čekaju što će pokrenuti tržište. Ne vide razloga za entuzijastičko kupovanje dionica, čije su cijene tako visoke", kaže Michael O′Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

Na oprezno trgovanje ukazuje ispodprosječni obujam. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,9 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

A na europskim burzama cijene dionica jučer su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.329 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,07 posto, na 12.437 bodova, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.140 bodova.