SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
 
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 skliznuo drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.07.2019. - 07:16:29
NEW YORK – Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao drugi dan zaredom jer su ulagači oprezni uoči odluka američke središnje banke, ali i zbog napetosti uoči nastavka trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 0,09 posto, na 27.198 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,26 posto, na 3.013 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 8.273 boda.

Nakon što su u petak dosegnuli najviše razine u povijesti, S&P 500 i Nasdaq indeks pali su u posljednja dva dana jer ulagači ne žele riskirati uoči odluka čelnika Feda.

Dvodnevna sjednica počela je u utorak, a odluke Feda bit će objavljene u srijedu. Očekuje se da će središnja banka smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2,00 do 2,25 posto.

Bilo bi to prvo smanjenje kamata nakon 10 godina, no ulagačima će biti važno i što će Fed poručiti o daljnjim izgledima po pitanju kamata jer dio analitičara očekuje nastavak smanjenja kamata čak i za 1 postotni bod u idućih godinu dana, dok neki očekuju samo blago smanjenje cijene novca.

U fokusu je ulagača i nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine nakon što je u utorak američki pregovarački tim stigao u Šangaj.

Predsjednik SAD-a Donald Trump optužio je jučer Kinu da je odustala od obećanja da će uvoziti više američkih poljoprivrednih proizvoda i poručio Pekingu da ne čeka da mu istekne prvi mandat u Bijeloj kući jer bi ishod po Kinu mogao biti to gori što dulje čeka s dogovorom.

Odgovor Pekinga nije trebalo dugo čekati, pa su kineski državni mediji poručili da bi američki pregovarači trebali pokazati više iskrenosti i smanjiti očekivanja.