SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: S&P 500 oslabio četvrti dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.12.2017. - 07:35:43
NEW YORK – Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks skliznuo četvrti dan zaredom, ponajviše zbog pritiska na energetski sektor, dok je tehnološki sektor nadoknadio dio gubitaka od prethodnih dana.

Dow Jones oslabio je 0,16 posto, na 24.140 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,01 posto, na 2.629 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,21 posto, na 6.776 bodova.

Klizanje S&P 500 indeksa četvrti dan zaredom, što nije zabilježeno još od ožujka, ponajviše je posljedica pritiska na energetskim sektor zbog pada cijena nafte za više od 2 posto, nakon što je objavljeno da su prošloga tjedna zalihe u SAD-u porasle, što umanjuje mogućnost rasta cijena 'crnog zlata'.

Dionice Schlumbergera, Exxona i Chevrona pojeftinile su između 0,6 i 2,2 posto.

"Energetski je sektor u posljednjih mjesec dana znatno ojačao, pa su podaci o rastu zaliha nafte u SAD-u naveli neke ulagače da povuku dio zarade s tržišta", kaže Mike Baele, direktor u U.S. Bank Private Client Wealth Management.

S druge starne, tehnološki je sektor nadoknadio dio gubitaka od prethodnih dana. Cijene dionica Microsofta, Facebooka i Alphabeta skočile su više od 1 posto.

Tehnološki je sektor s rastom od početka godine za otprilike 34 posto najveći dobitnik među svim sektorima, dok je, usporedbe radi, S&P 500 istodobno ojačao 17 posto.

No, u posljednjih tjedan dana tehnološki je sektor izgubio više od 3 posto jer se ulagači preusmjeravaju u druge sektore, kao što su bankarski i trgovački, koji bi mogli imati više koristi od porezne reforme.

Očekuje se, naime, da će Senat i Zastupnički dom Kongresa uskoro usuglasiti prijedloge dvaju poreznih zakona, a smanjenje poreza kompanijama i građanima trebalo bi potaknuti brži rast gospodarstva i zarada tvrtki, te tako podržati daljnji rast cijena dionica.

Doduše, ima nesuglasica između dvaju parlamentarnih domova, no pregovori traju.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.348 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,38 posto, na 12.998 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 5.374 boda.