SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Raste zabrinutost, indeksi pali više od 1%
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.05.2019. - 07:17:37
NEW YORK – Na Wall Streetu su indeksi pali više od 1 posto, čime je nastavljena silazna putanja burzovnih indeksa jer se ulagači plaše negativnog utjecaja trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine na globalnu ekonomiju.

Dionice tehnoloških kompanija prednjačile su po gubicima, pri čemu su Dionice Applea pale za 2,0 posto, a Microsofta za 1,4 posto.
U padu su i dionice proizvođača čipova, poput Intela, Broadcoma i Nvidije, ali i akcije energetskih kompanija usled pojeftinjenja američke „lake“ nafte za pet posto na 58,34 dolara za barel.

Kina je jučer poručila da SAD mora ispraviti svoje "pogrešne poteze" da bi se trgovinski pregovori mogli nastaviti. To se dešava nakon što je američki predsjednik Donald Trump stavio Huawei na crni popis, nanijevši mu udarac koji je potresao ovaj svjetski lanac i srušio vrijednost dionica kompanije jer investitori strahuju od tehnološkog hladnog rata.

Japanski konglomerat Panasonic pridružio se sve većem spisku globalnih kompanija koje su odlučile raskinuti suradnju s Huaweijem, drugim najvećim svjetskim dobavljačem pametnih telefona i najvećim proizvođačem telekomunikacijske opreme, kazavši da je obustavio isporuku nekih komponenti, javlja Al Jazeera.

Dan prije, britanski proizvođač čipova ARM objavio je da je prekinuo suradnju s Huaweijem u skladu s američkom blokadom, što bi kineskoj kompaniji moglo otežati proizvodnju novih čipova za pametne telefone.