SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street porastao nakon tri dana pada
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 05.12.2019. - 07:44:42
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši dio gubitaka od prethodna tri dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača da bi SAD i Kina mogle postići parcijalni trgovinski sporazum do kraja godine.

Dow Jones ojačao je 146 bodova ili 0,53 posto, na 27.649 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,63 posto, na 3.112 bodova, a Nasdaq indeks 0,54 posto, na 8.566 bodova.

Nakon tri dana pada, ti su indeksi jučer nadoknadili dio gubitaka jer se ulagači ponovno nadaju da je parcijalni trgovinski sporazum između SAD-a i Kine moguć do kraja godine.

Jučer je predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da razgovori o tome idu vrlo dobro, dok je agencija Bloomberg izvijestila da su dvije strane blizu dogovoru o tome koliko bi carina ukinule kako bi postigle dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Prethodnih dana činilo se da su pregovori zastali i da će SAD uvesti dodatne carine na uvoz kineskih proizvoda od 15. prosinca, ako do tada ne bude postignut značajni napredak u trgovinskim pregovorima.

Ulagače je zabrinulo i otvaranje novih trgovinskih frontova. Početkom tjedna Trump je poručio da će ponovno uvesti carine na uvoz čelika i aluminija iz Brazila i Argentine, a Washington je zaprijetio i uvođenjem 100-postotnih carina na uvoz nekih francuskih proizvoda, kao što su sir i šampanjac, ukupno vrijedan 2,4 milijarde dolara.

Francuska je, pak, najavila protumjere.

I dok na tržište najviše utječu trgovinska pitanja, Doug Cote, portfelj menadžer u fondu Voya Investment Managament, kaže da ulagači ne bi trebali zanemariti dobre tržišne temelje.

„Sve što se na tržištu događa ovisi o trgovinskim pitanjima, no ispod toga je znatno bogatiji mozaik. Potrošnja je snažna, pa bi ovogodišnja blagdanska potrošačka sezona trebala biti rekordna. To je razlog otpornosti tržišta. Svi vide trgovinski sukob kao Treći svjetski rat, no to nije tako", kaže Doug Cote.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje snažnom skoku cijena nafte.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,42 posto, na 7.188 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,16 posto, na 13.140 bodova, a pariški CAC 1,27 posto, na 5.799 bodova.