SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street porastao drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.05.2019. - 08:09:22
NEW YORK – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer je ulagače ohrabrila vijest da predsjednik SAD-a Donald Trump kani odgoditi uvođenje carina na uvoz automobila i da bi se pregovori s Kinom trebali nastaviti.

Dow Jones ojačao je 115 bodova ili 0,45 posto, na 25.648 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,58 posto, na 2.850 bodova, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 7.822 boda.

Očekuje se da će predsjednik SAD-a Donald Trump odložiti odluku u uvođenju tarifa na uvoz automobila i auto-delova za oko šest mjeseci, javio je „Bloomberg".

Tramp treba do 18. svibnja, kada ističe krajnji rok, donijeti odluku povodom prijetnje da će zbog zbog američke nacionalne sigurnosti uvesti carine na automobile i automobilske dijelove od čak 25 posto.

Zato su dionice iz automobilskog sektor, Ford, General Motors i Fiat Chrysler, jučer zabilježile snažan rast.

Podršku tržištima pružili su i solidni kvartalni poslovni rezultati američkih kompanija. Od 455 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.