SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Popuštanje napetosti na Bliskom istoku podiglo indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.01.2020. - 08:03:48
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnog dana, jer se ulagači nadaju popuštanju napetosti na Bliskom istoku.

Dow Jones ojačao je 161 bod ili 0,56 posto, na 28.745 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,49 posto, na 3.253 boda, a Nasdaq indeks 0,67 posto, na 9.129 bodova.

Nakon što su dan prije pali, jučer su indeksi nadoknadili te gubitke, pri čemu su S&P 500 i Nasdaq u jednom trenutku dosegnuli nove rekordne razine jer se ulagači nadaju smirivanju napetosti na Bliskom istoku.

Tu nadu potaknuo je predsjednik SAD-a Donald Trump koji je jučer izjavio kako se čini da Iran popušta nakon raketnih napada na američke snage u Iraku u kojima nije ozlijeđen nijedan američki građanin.

Najavio je pritom gospodarske sankcije režimu, ali ne i vojnu akciju protiv Irana.

No, pred kraj trgovanja indeksi su, ipak, skliznuli s rekordnih razina, nakon novih vijesti o raketnom napadu na Irak.

Dvije rakete pale su u srijedu u dobro osiguranu Zelenu zonu u Bagdadu gdje se nalaze vladine zgrade i strane misije, ali nije bilo žrtava, priopćila je iračka vojska.

Napetosti na Bliskom istoku traju od petka kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general Qassem Soleimani, a Iran najavio osvetu.

„Umjereni tonovi iz Bijele kuće ne najavljuju daljnje osvete, što je pozitivno za tržišta. No, tržišta bi mogla ostati nesigurna zbog napetosti na Bliskom istoku", kaže Chris Zaccarelli, direktor u tvrtki Advisor Alliance.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 posto, na 7.574 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71 posto, na 13.320 bodova, a pariški CAC 0,31 posto, na 6.031 bod.