SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street pod pritiskom trgovinskih tenzija
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisamalus@seebiz.eu
Datum objave: 10.04.2019. - 07:01:09
NEW YORK – Na Wall Streetu su u indeksi pali, nakon što je SAD zaprijetio carinama na uvoz niza proizvoda iz EU-a, a MMF smanjio procjene rasta globalnog gospodarstva.

Dow Jones Industrial Average je oslabio 0,72 posto, na 26,150.58, the S&P 500 je izgubio 0,61 posto, na 2,878.2 dok je Nasdaq srezan 0,56 posto, na 7,909.28.

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u utorak kako će SAD uvesti carine na 11 milijardi dolara vrijedne proizvode iz Europske unije, dan nakon što su američki trgovinski dužnosnici predložili popis europskih proizvoda na koje će ciljati zbog tekućeg zrakoplovnog spora.

"Svjetska trgovinska organizacija smatra kako su europske subvencije Airbusu negativno utjecale na SAD, koji će sada uvesti carine na europske proizvode vrijedne 11 milijardi dolara! EU već godinama iskorištava SAD u trgovini. Ovo će uskoro prestati!", napisao je Trump na svom Twitter profilu.

Dvije se strane nalaze u dugogodišnjem globalnom trgovinskom sporu zbog međusobnih optužbi za nezakonitu pomoć proizvođačima zrakoplova, Airbusu sa sjedištem u Nizozemskoj i američkom Boeingu, kako bi osigurali prednost u globalnoj zrakoplovnoj industriji.

Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u utorak snizio procjenu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini.Svjetsko će gospodarstvo ove godine porasti 3,3 posto, čime je MMF u najnovijim proljetnim prognozama snizio siječanjsku procjenu za 0,2 postotna boda.

U 2020. godini aktivnosti bi trebale ubrzati na 3,6 posto, procjenjuju u MMF-u potvrdivši procjene iz preliminarnog siječanjskog izvješća koje uključuje samo vodeća gospodarstva i skupine zemalja.