SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
KOREKCIJA
 
Wall Street oštro pao drugi dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 31.01.2018. - 07:36:39
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica oštro pale, drugi dan zaredom, što je posljedica pritiska na zdravstveni sektor i rasta prinosa na američke obveznice jer je uskoro moguće povećanje kamata Feda.

Dow Jones pao je 1,37 posto, na 26.076 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,09 posto, na 2.822 boda, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 7.402 boda.

Najviše su, 2,1 posto, jučer pale cijene dionica u zdravstvenom sektoru nakon vijesti da će Amazon.com, Berkshire Hathaway i JPMorgan Chase zajedno osnovati novu, neprofitnu kompaniju koja će kontrolirati zdravstvene troškove za otprilike 500 tisuća njihovih zaposlenika u SAD-u, što se smatra novim izazovom za skupi i neučinkoviti američki zdravstveni sustav.

Ulagače je na oprez natjerao i rast prinosa na američke obveznice na najviše razine u nekoliko godina nakon što je jučer počela dvodnevna sjednica čelnika Feda.

U srijedu će središnja banka objaviti poruke sa sjednice, a zasad se ne očekuje stezanje monetarne politike.

Međutim, kako inflacija postupno jača i kako bi nedavno prihvaćena porezna reforma trebala potaknuti potrošnju, a time i rast cijena na malo, ulagači se plaše daljnjeg povećanja kamata.

"Ulagače pomalo zabrinjava inflacija jer bi Fed mogao biti agresivniji u povećanju kamata", kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki StateStone Wealth.

Fed je lani povećao ključne kamatne stope u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova, a očekuje se da će ove godine središnja banka dodatno povećati kamate u dva do tri navrata, počevši od ožujka.

Ulagače su oprezni i zbog toga što će ovoga tjedna Apple, Alphabet, Amazon.com i Facebook objaviti kvartalna poslovna izvješća.

Tehnološki je sektor lani zabilježio najveći rast na Wall Streetu, pa se ulagači nadaju da će rezultati tih divova biti dovoljno dobri da opravdaju taj uspon.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih oko 80 posto prebacilo je očekivanja, više nego u prethodnim kvartalima kada je prosječno bilo oko 72 posto prebačaja.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz S&P 500 indeksa u posljednjem lanjskom tromjesečju porasle za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, dok su na početku sezone objava rezultata očekivali rast od 11,8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,09 posto, na 7.587 bodova, dok je frankfurtski DAX pao 0,95 posto, na 13.197 bodova, a pariški CAC 0,87 posto, na 5.473 boda.