SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekordi burzovnih indeksa
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.01.2020. - 07:44:06
NEW YORK - Na Wall Streetu su u srijedu S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine nakon što su SAD i Kina potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma i obećale da će riješiti carinska pitanja.
Dow Jones ojačao je 90 bodova ili 0,31 posto, na 29.030 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,19 posto, na 3.289 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 posto, na 9.258 bodova.
Novi rekordi Dow Jones i S&P 500 indeksa uslijedili su nakon što su jučer predsjednik SAD-a Donald Trump i zamjenik kineskog premijera Liu He u Washingtonu potpisali prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen trgovinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno utjecao na globalno gospodarstvo više od 18 mjeseci.

Prema potpisanom sporazumu, Kina bi u iduće dvije godine trebala kupiti oko 200 milijardi dolara vrijedne američke proizvode i usluge, povrh dosadašnjih 186 milijardi dolara.
No, carine koje su dosad uvele dvije strane zasad ostaju.

Predsjednik Trump je kazao da će carine biti ukinute kada se postigne dogovor i o drugoj fazi trgovinskog sporazuma, o čemu bi pregovori uskoro trebali početi.

„Siguran sam da će investitori secirati ovaj sporazum i da će biti kritike da to nije dovoljno ili da nije riješeno ovo ili ono pitanje... No, da sporazum nije potpisan, tržište bi reagiralo negativno", kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

U svakom slučaju, kaže, potpisivanje sporazuma donijelo je veliko olakšanje za tržište i potaknulo nadu da će to pozitivno utjecati na oba gospodarstva i zarade kompanija.
Sada se, kaže Carlson, ulagači mogu sasvim koncentrirati na sezonu objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija.
A od 30 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih 82 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.
U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,5 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.
No, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebice u idućem razdoblju, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.
A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,27 posto, na 7.642 boda, no frankfurtski DAX skliznuo je 0,18 posto, na 13.432 boda, a pariški CAC 0,14 posto, na 6.032 boda.