SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, Facebook pritisnuo Nasdaq i S&P 500
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 03.10.2018. - 07:13:15
NEW YORK – Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, zahvaljujući jačanju dionica osjetljivih na trgovinska pitanja, dok je pad cijene Facebooka pritisnuo S&P 500 i Nasdaq indeks.

Dow Jones ojačao je 0,46 posto, na 26,773.94 boda, S&P 500 oslabio je blagih 0,04 posto, na 2,923,43 boda dok je Nasdaq srezan 0,47 posto, na 7,995.55 bodova. 
Najveći uteg Nasdaqu bio je pad divova poput Facebooka, Netflixa i Amazona.

Na strani dobitnika izdvojili su se Boeing i Caterpillar kao one kompanije koje će imati koristi od noovog trgovinskog dogovora na relaciji SAD-Meksiko-Kanada. 

Dionice Facebooka potonule su 1,9 posto, treći dan uzastopno, a minus tijekom tri dana korekcije dosegnuo je 5,6 posto. Facebook je u petak objavio da je hakirano gotovo 50 milijuna profila na toj društvenoj mreži te da su napadači iskoristili slabosti opcije "View As" kako bi stekli kontrolu nad profilima korisnika.

Taj propust koji je "ispravljen" u četvrtak, kako je rekao osnivač i glavni direktor društvene mreže Mark Zuckerberg, omogućio je hakerima da pristupe informacijama na korisničkim profilima (imenima, podacima o spolu, adresama...). Hakerski napadi velikih razmjera na Facebook ponovno su potaknuli kritike te društvene mreže, koju je već ozbiljno uzdrmalo više afera, napose u vezi sa zaštitom osobnih podataka.