SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street na novim rekordnim razinama
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.01.2020. - 08:30:41
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su popustile napetosti na Bliskom istoku, dok je u fokusu ulagača ponovno trgovinski sporazum između SAD-a i Kine.
Dow Jones ojačao je 211 bodova ili 0,74 posto, na 28.956 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 3.274 boda, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 9.203 boda.
Nove rekordne razine tih indeksa zahvaljuju se popuštanju napetosti na Bliskom istoku jer se predsjednik SAD-a Donald Trump suzdržao od novih vojnih akcija, dok je iranski ministar vanjskih poslova kazao da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na umorstvo generala Qassema Soleimanija.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prošloga petka kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.

U fokus ulagača ponovno su, pak, ušli trgovinski odnosi između SAD-a i Kine jer je Peking potvrdio da će zamjenik premijera Liu He idućega tjedna u Washingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.
Trump je, pak, poručio da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u studenome.

Prema prvoj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

„Neke stvari koje su zabrinjavale ulagače odmaknute su na kraj stola, stoga tržište raste. Uz to, u prvom dijelu godine uvijek je puno novca koji nalazi svoj put do tržišta", kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.598 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,31 posto, na 13.495 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.042 boda.