SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Komplikacije oko porezne reforme spustile indekse
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.11.2017. - 07:08:04
NEW YORK – Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali s rekordnih razina, što je posljedica neizvjesnosti u vezi porezne reforme u SAD-u i pritiska na dionice tehnoloških kompanija.

Dow Jones oslabio je 0,43 posto, na 23.461 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 2.584 boda, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 6.750 bodova.

Pad tih indeksa s rekordnih razina ponajviše je posljedica neizvjesnosti oko toga što će na kraju sadržavati porezna reforma, nakon što su jučer republikanski zastupnici u Senatu objavili svoj prijedlog zakona koji se znatno razlikuje od prijedloga njihovih stranačkih kolega u Zastupničkom domu.

Prema prijedlogu Senata, smanjenje poreza za kompanije s 35 na 20 posto odgodilo bi se za godinu dana, dok bi se na male poduzetnike primjenjivali porezni odbici, a ne posebna stopa.

Ti i drugi prijedlozi iz Senata dodatno su zakomplicirali ionako kompliciranu situaciju, nakon što su prije desetak dana republikanski zastupnici u Zastupničkom domu predložili smanjenje porezne stope kompanijama s 35 na 20 posto i poreza građanima.

No, predložili su i ukidanje nekih popularnih poreznih olakšica, što je izazvalo protivljenje mnogih interesnih skupina.

Uz to, taj bi prijedlog doveo do povećanja javnog duga za otprilike 1.500 milijardi dolara u idućih deset godina, pa je pitanje, kažu analitičari, kako će se taj utjecaj na proračun anulirati.

Od kada je Donald Trump izabran za predsjednika SAD-a S&P 500 indeks porastao je oko 21 posto, djelomično zahvaljujući i Trumpovom obećanju da će drastično smanjiti poreze.

"Od izbora je prošla godina dana, a tržište je snažno poraslo na temelju nade da će Trump ispuniti obećanja. Premda se na reformi radi, malo je dosad postignuto. Ako se ne postigne napredak u pregovorima, tržište kapitala vjerojatno će zastati, a možda će uslijediti i korekcija cijena, ako se ne postigne značajniji napredak", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

U šest od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše je, 1,3 posto, oslabio industrijski sektor.

Tehnološki je sektor, pak, skliznuo 0,85 posto, što je posljedica pada cijena dionica Applea, Microsofta, Alphabeta, Oraclea i Facebooka.

Tehnološki je sektor najveći dobitnik ove godine, s rastom od 37 posto, pa su se ulagači zbog neizvjesnosti u vezi porezne reforme odlučili povući dio zarade s tržišta, objašnjavaju analitičari.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 7.484 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,49 posto, na 13.182 boda, a pariški CAC 1,16 posto, na 5.407 bodova.