SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Indeksi porasli peti dan zaredom
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 11.01.2019. - 08:40:25
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle peti dan zaredom nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell ponovio da će središnja banka biti strpljiva po pitanju kamatnih stopa.

Dow Jones ojačao je 0,51 posto, na 24.001 bod, dok je S&P 500 porastao 0,45 posto, na 2.596 bodova, a Nasdaq indeks 0,42 posto, na 6.986 bodova.

Rast indeksa peti dan zaredom, što je njihov najduži pozitivni niz od rujna prošle godine, zahvaljuje se ponovljenoj poruci Jeromea Powella kako će Fed biti strpljiv po pitanju kamata.

Njegova slična izjava prije tjedan dana odagnala je strahovanja ulagača da će Fed i ove godine nastaviti agresivno povećavati kamate, nakon četiri povećanja prošle godine, i tako naštetiti rastu gospodarstva.

No, jučer je Powell kazao i to da će bilance središnje banke biti znatno smanjenje i izrazio zabrinutost zbog visokog američkog javnog duga.

„To je malo prestrašilo tržište. To je više komentar na situaciju u cjelokupnom gospodarstvu", kaže Randy Frederick, potpredsjednik u tvrtki Charles Schwab.

Podršku tržištu pruža, pak, nada ulagača da će SAD i Kina u roku postići dogovor o trgovinskim pitanjima, nakon što je prvi ovogodišnji krug pregovora u srijedu u Pekingu završen u pozitivnom ozračju.

Ured američkog trgovinskog predstavnika objavio je da je Kina obećala kupovati znatne količine poljoprivrednih, energetskih i industrijskih proizvoda te usluga od SAD-a, no analitičari kažu da su dvije strane i dalje vrlo udaljene u vezi zahtjeva SAD-a za strukturnim reformama u Kini.

S druge strane, ulagače je jučer zabrinulo upozorenje Macy′sa da će njegovi prihodi u posljednjem lanjskom tromjesečju biti manji nego što se procjenjivalo zbog slabije potražnje u prosincu.

Cijena dionice Macy′sa pala je više od 17 posto, što je pritisnulo i dionice nekoliko drugih trgovačkih lanaca.

Ovih dana počinje sezona objava poslovnih rezultata američkih kompanija za posljednje lanjsko tromjesečje, a s obzirom na niz upozorenja iz kompanija, očekuje se sporiji rast zarada nego u prethodnim tromjesečjima, kada su rasle više od 20 posto na godišnjoj razini.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom kvartalu porasle za 14,5 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

„Mogao bi to biti dobar kvartal, no možda s opreznijim procjenama budućih rezultata dok se ne vidi kako će završiti trgovinski pregovori. Puno je nesigurnosti pred nama", kaže Kurt Brunner, portfelj menadžer u tvrtki Swarthmore Goup.

Od 11 sektora S&P 500 indeksa, jučer ih je 10 zabilježilo rast, a pao je samo trgovinski, za 0,2 posto.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,52 posto, na 6.942 boda, a frankfurtski DAX 0,26 posto, na 10.921 bod. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,16 posto, na 4.805 bodova.