SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Facebook i Microsoft rastu, Dow Jones i S&P 500 padaju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 26.04.2019. - 07:36:18
NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks pali drugi dan zaredom zbog pritiska na industrijski sektor, dok je Nasdaq indeks porastao, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko tehnoloških kompanija.

Dow Jones oslabio je 134 boda ili 0,51 posto, na 26.462 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,04 posto, na 2.926 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,21 posto, na 8.118 bodova.

Nakon što je u utorak dosegnuo najvišu razinu u povijesti, S&P 500 indeks jučer je oslabio drugi dan zaredom.

Pritom su najviše pale cijene dionica u industrijskom sektoru, gotovo 2 posto u prosjeku, jer su ulagače razočarali kvartalni poslovni rezultati niza kompanija, od 3M-a do United Parcel Servicea i Raytheona.

S druge strane, znatno su porasle cijene dionica u tehnološkom i komunikacijskom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata Facebooka i Microsofta. Pritom je cijena dionice Facebooka skočila 5,8, a Microsofta 3,3 posto.

„Raspoloženje na tržištu oscilira, što je rezultat različitih smjernica iz poslovnih izvješća kompanija. Takva će se situacija vjerojatno nastaviti jer će i idućih dana iz kompanija stizati različite poruke", kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih oko 78 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.