SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AMERIČKO TRŽIŠTE
 
Wall Street: Dow Jones prekinuo pozitivnu seriju
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 09.08.2017. - 06:58:37
NEW YORK – Na Wall Streetu su u utorak indeksi pali nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će agresivno odgovoriti na svaku prijetnju Sjeverne Koreje.

Dow Jones oslabio je 0,15 posto, na 22.085 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,24 posto, na 2.474 bodva, a Nasdaq indeks 0,21 posto, na 6.370 bodova.

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja činilo se da će Dow Jones indeks dosegnuti novu rekordnu razinu deseti dan zaredom, no ulagače su poslijepodne uznemirile izjave Donalda Trumpa, koji je poručio Sjevernoj Koreji da će biti dočekana "vatrom i bijesom kakve svijet nije vidio" ako nastavi prijetiti SAD-u.

Njegova izjava s odmora u Bedminsteru uslijedila je nakon što je Washington Post objavio tajne zaključke stručnjaka američke obavještajne službe da je Sjeverna Koreja uspjela dovoljno smanjiti nuklearnu bojevu glavu da je smjesti u jednu od svojih međukontinentalnih raketa.

Režim Pjongjanga ustvrdio je u ponedjeljak da ih postrožene sankcije Ujedinjenih naroda neće spriječiti u razvoju njihovog nuklearnog arsenala i zaprijetio je SAD-u da će skupo platiti svoje zločine.

„Trumpov odgovor bio je agresivan i zato je tržišta skrenulo prema dolje", kaže Ken Polcari, direktor u tvrtki O'Neil Securities.

Na oprez ulagača ukazuje rast VIX indeksa 'straha' Čikaške burze opcija na 10,9 bodova, najvišu razinu u mjesec dana.

A od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene su dionica jučer pale u njih 10. Pritom su najviše, 0,9 posto, pale cijene dionica u rudarskom sektoru, a jedini dobitnik bio je komunalni sektor s rastom od 0,3 posto.

I dok su geopolitičke napetosti jučer pritisnule najveću svjetsku burzu, podršku joj, kažu analitičari, pružaju dobri poslovni rezultati kompanija i ubrzanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer blago porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,14 posto, na 7.542 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,28 posto, na 12.292 boda, a pariški CAC 0,21 posto, na 5.218 bodova.