SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PISMO
 
Vučić u pismu funkcionerima EU: Hrvatska sprovodi antisrpsku politiku
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 01.08.2016. - 18:49:34
BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da je uputio pismo funkcionerima EU u kojem je izrazio zabrinutost zbog dešavanja u regionu i ukazao na ogoljenu antisrpsku politiku, u Hrvatskoj pre svega.
Reč je o događajima koji ozbiljno ugrožavaju regionalnu stabilnost, rekao je premijer na pres konferenciji.

On je preneo da je danas kasno posle podne u ime Vlade Srbije uputio pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, visokoj predstavnici za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Federiki Mogerini, komesaru za proširenje i susedsku politiku Johanesu Hanu, kao i predsedniku Evropskog parlamenta Martinu Šulcu.

Vučić je kazao da su u tom pismu faktografski navedeni događaji koji utiču negativno na očuvanje mira i političke stabilnosti u regionu.

„Naveli smo to sa čim smo se sve suočavali u prethodnom periodu, i faktografski pokazali šta je to što je Sbrija morala da istrpi u prethodnom epriodu. Od podizanja spomenika istaknutim teroristima pravosnažno osuđenim tetroistima u zemalja EU, do rehabilitacije i ukidanaj presude zločincima iz Drugog svetskog rata i poslednjih ratova, do toga da lica koja su osuđena u Srbiji, a koja su ustupljena za izdržavanje kazne u Hrvatskoj danas ne izdržavaju već se brčkaju na moru jer su navodno bolesni", objasnio je on.

Prema Vučićevim rečima, postoji bezbroj stvari koje govore o tome kako i na koji način se pre svega u Hrvatskoj vodi jedna ogoljena antosrpska politika.

Srbija nije provocirala, nije učinila nijedan pogrešan potez, osim što je izrazila neslaganje i reagovala protestnim notama na događaje koje je naveo.

Od EU funkcionera tražimo da kažu da li je i šta to Srbija pogrešno učinila u kontekstu zbivanja o kojima je reč.

„Nismo se bavili političkom analizom, osim što sam rekao da sve što se dešava na ozbiljan način utiče na očuvanje stabilnosti, što je od značaja za našse i građane regiona", podvukao je on, dodajući da Srbija ničim nije doprinela takvim stavovima, nijednim svojim gestom i stavom.

„Poistovećivanje Mira Barišića i Gavrila Principa da nije smešno bilo bi tragično. Prosto kao da živimo na nekoj drugoj planeti. Mnogi zaboravljaju da je Austro-ugarska vlast bila okupaciona", poručio je Vučić.

Premijer je dodao da Srbija i Hrvatska "ne igraju ping-pong", podvlačeći da Srbija ništa nije uradila kako bi naudila Hrvatskoj, Hrvatima u toj državi i u Srbiji.

"Naša je obaveza da se ne saglasimo sa politikom proglašavanja zločinaca za svece, proglašavanja terorista za heroje kojima treba da se podižu spomenici. Samo još nedostaje da Branimiru Glavašu podignu spomenik za života", rekao je Vučić.

On je dodao da je od evropskih zvaničnika zatraženo objašnjenje gde je Srbija pogrešila.

"Jedva čekam taj odgovor da vidim šta je Srbija pogrešno uradila. I neće biti odgovora, već floskule - "vodite politiku Miloševićeve propagande", naslednici ste srpskog agresora. Najbrutalnije uvrede, bez činjenica", rekao je Vučić naglasivši da Srbija neće prećutati podizanje spomenika teroristima.

Kako je istakao, hoćemo da ostane zapisano da se mala Srbija u odnosu na EU pobunila protiv terorizma i fašizma, da je uputila protestnu notu i da se Srbija neće saglasiti sa podržavanjem rastućeg fažizma, u šta spada i podizanje spomenika Miri Barešiću, ubici jugoslovenskog ambasadora Rolovića, 70-tih prošlog veka.

"Hrvati su ušli u tu zajedničku državu da bi bili pobednici, a ne da bi pripadali poraženoj nacističkoj strani. A onda je odjednom taj ambasador bio okupator", rekao je Vučić, ukazujući da je njegovom ubici, čoveku osuđenom za terorizam podignut spomenik u Hrvatskoj.

Vratite se u 1941, uživajte u crnim odorama, nas samo ostavite na miru, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da će Srbija da brine o hrvatskoj manjini u našoj zemlji, navodeći da je u poslednjih 5 godina iz pokrajinskog budžeta izdvojeno 158 miliona dinara samo za "Hrvatsku riječ".

On je naveo da da će uskoro biti otvorene nove asfaltirane ulice u Tavankutu i mestima gde živi hrvatska većina, da će dati novac za Hrvatsku riječ, obezbediti novac za spomen sobu Matiji Gubcu.

"Time pokazujemo da želimo najbolje odnose sa Hrvatima i naša je politika da brinemo o njima. Hoćemo da pokažemo da se Srbija ponaša odgovorno i želimo time da se hvalimo i ponosimo", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je u Srbiji 153 Srba osuđeno u Srbiji za ratne zločine, a da u Hrvatskoj takve ljude "možemo da izbrojimo na prste jedne ruke".

On je rekao da će Srbija učniti sve da sačuva mir i stabilnost i da je uvek sprema da razgovara sa hrvatskim komšijama i svim drugima.

Nada se da ono što se dešava u Hrvatskoj nisu vrednosti Evropske unije, te je istakao da on takve stvari nikada neće podržavati i da u suprotnom ne bi bio predsednik vlade Srbije.

"Ne postoji cena po kojoj bih mogao da kažem da je Barišić heroj", rekao je Vučić.

On je poručio da mu ne drže predavanje da su Srbija i Hrvatska isto, jer Srbija nije ništa nažao učinila toj zemlji, a kod nas se gaji antifašistička politika.

"Kod nas nema crnokošuljaša, takve bitange bismo odmah pohapsili", rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija da očuva mir i stabilnost i da se nada da će moći da računa na nekakvu reakciju EU, čak i da nam kažu da smo za nešto krivi.

Vučić je govorio i o slučaju Nasera Orića, rekavši da se on sada šeta po svetu kako hoće, iako je zaklao sudiju Slobodana Ilića i iskopao mu oči.

Za to, prema njegovim rečima postoje živi svedoci koji su na raspolaganju sudu.

„Sram vas bilo koga štitite", kritikovao je Vučić zaštitnike Orića navodeći da se ne plaši što će neko, ako se pobunimo, reći da smo Miloševićevi sledbenici i ubice.

On je istakao da nikome neće dozvoliti da Srbiju gazi samo zašto što misli da ima političku podršku i da su srpske oči najjeftinije.

„Nismo mi jaki i znamo gde nam je mesto, ali neću da dozvolim da Srbiju gaze", podvukao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija za Srebrenicu hapsila na desetine ljudi u Beogradu i da nema sile na svetu koja će da nam kaže da su njihovi životi skuplji, kao i da neće ni Srbima dozvoliti to da kažu.