SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
AKVARIJ
 
Vranjic: Otvoren najveći morski akvarij u Hrvatskoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 10.05.2014. - 22:19:24
SOLIN - U Vranjicu kod Solina večeras je otvoren najveći morski akvarij u Hrvatskoj, površine 800 metara četvornih sa 400.000 litara morske vode, a najveće zanimanje posjetitelja izazvali su morski psi.

U akvariju, s florom i faunom koja predstavlja bogatstvo hrvatskog podmorja, je za ceremoniju otvaranja bilo 80 vrsta riba, a planirano je da ih ubuduće bude 130. Sada se, među ostalim, mogu pogledati dva morska psa duga oko po metar i pol te 13 manjih, zatim raže, veliki ugori, murine i jastozi.

Akvarij je u vlasništvu tvrtke „Veslo“ obitelji Kuzme Marianija, podrijetlom iz Komiže, koji je rekao da je do sada u taj projekat uložio oko milijun eura.

„Ovo je daleko najveći akvarij u Hrvatskoj jer do sada najveći bio je u Dubrovniku koji ima između 60.000 i 70.000 litara morske vode, a mi imamo višestruko veće količine vode“, rekao je Mariani.

Dodao je kako očekuje da će akvarij posjećivati školske ekskurzije iz cijele Hrvatske.

Akvarij su otvorili solinski gradonačelnik Blaženko Boban i župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

„Grad Solin i turistička zajednica Solina maksimalno podupiru projekt ovog akvarija koji je iznimno važan za razvoj turizma u Solinu i vjerujemo da će akvarij pridonijeti turističkom boomu na području našeg grada“, kazao je Boban, koji se nada da će akvarij postati jedna od najvažnijih turističkih atrakcija u Dalmaciji.

Župan Ževrnja je istaknuo kako je oduševljen projektom akvarija u Vranjicu.

„Ovaj će akvarij umnogome pridonijeti razvoju turizma u Solinu i Splitsko-dalmatinskoj županiji“, rekao je Ževrnja.

Nakon svečanosti otvaranja akvarija u Vranjicu je priređena pučka fešta na kojoj se okupilo mnoštvo građana.

Foto: Dalmacijanews