SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SIGURNOST
 
Vodič za sigurnost na internetu
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 25.01.2019. - 09:42:42
ZAGREB - Razlozi zbog kojih ljudi provode vrijeme na internetu su raznovrsni. Oni uključuju aktivnost od obavljanja freelance poslova i edukacija, pa do aktivnosti na društvenim mrežama, zabavnim portalima i gaming stranicama. 

Mogućnosti su gotovo neograničene, te treba osobito obratiti pažnju na sigurnost na internetu. Dan sigurnog interneta se obilježava 6. veljače, kada se različite organizacije udružuju kako bi promovirale sigurnu, odgovornu i pozitivnu upotrebu digitalne tehnologije. U nasavku pročitajte nekoliko savjeta koju će vam zasigurno u tome pomoći.

Prvo i osnovno, ukoliko ne želite da netko hakira vaše profile, koristite jake lozinke koje nije lako pogoditi. Nemojte koristiti istu lozinku na različitim stranicama, te je promijenite s vremena na vrijeme. Kada birate lozinku savjetujemo vam da ne koristite neko ime ili datum iz vašeg privatnog života, već generirane lozinke, u čemu vam može pomoći generator lozinki. Kako vam se ne bi dogodilo da zaboravite svoju lozinku, LastPass vrlo lako može pohraniti i sačuvati vašu lozinku za bilo koju stranicu, saznajte ovdje na koji način. To će smanjiti šansu da netko dođe do vaših privatnih informacija i zloupotrijebi ih.

Još jedan bitan savjet jeste da jako dobro razmislite prije nego što objavite neki sadržaj u vidu slike, video klipa ili običnog komentara. Svaki sadržaj koji jednom učitate, ostaje zauvijek. Ukoliko niste spremni da taj sadržaj vide ostali korisnici interneta, i predstavljao bi vam određenu neprijatnost u budućnosti, onda ga nemojte ni postavljati. Također, bez obzira na podešavanje privatnosti kako biste ograničili svoju publiku, budite svjesni da uvijek postoji šansa da se vaš post kopira i podijeli sa drugima.

Veoma je važno da vodite računa o tome koje sajtove posjećujete i na kojim sajtovima pravite svoje račune. Ukoliko obavljate online kupovinu, to biste trebali činiti samo na stranicama koje su već izgradile dobru reputaciju. Ako nikada niste čuli za određenu online prodavaonicu, raspitajte se za nju ili potražite na internetu preporuke koje su drugi kupci ostavili. Također, ako posjećujete online casina, savjetujemo da se upoznate sa recenzijama stručnjaka koji sajtove detaljno analiziraju i objektivno ocjenjuju njihovu pouzdanost i sigurnost, a više o tome saznajte ovdje. Korisno je znati da stranice koje su sigurne imaju "https" u adresi na pretraživaču, gdje "s" znači "secure" (sigurno), dok "http" stranice nisu sigurne.

Jedan od ozbiljnijih problema na internetu jeste virus/trojanac kojim se računalo može zaraziti. Kako biste to izbjegli, obavezno instalirajte antivirusni program, redovito ga ažurirajte, vršite jednom tjedno skeniranje cijelog računala, preuzimajte samo sadržaje koji dolaze iz vjerodostojnih izvora, a nemojte preuzimati piratske sadržaje. Također je jako bitno da prilikom plaćanja putem interneta provjerite da li je stranica zaštićena, tako što ćete upisati adresu u preglednik, umjesto klika na link.

Iako je cyber nasilje najučestalije među omladinom, činjenica je da se dešava i odraslim ljudima. Ukoliko dobivate poruke putem društvenih mreža ili emaila koje su prijeteće, zlobne, optuživačke, sadrže izljeve bijesa ili seksualnu konotaciju, nemojte odgovarati. Zatražite pomoć i podršku od nekoga kome vjerujete, te prijavite takvo ponašanje stranici ili servisu koji ste koristili. Sve velike društvene mreže i druge Internet kompanije sadrže linkove putem kojih možete uložiti žalbe, o čemu možete više saznati ovdje.