SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RASPRODAJA
 
Vlada u raspadu nastavlja prodavati državnu imovinu
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 16.06.2016. - 08:35:37
ZAGREB - Kaotično stanje u Vladi prelijeva se na sve državne institucije, pa tako i na one koje upravljaju državnom imovinom.
Najbolji primjer za to su dvije jučerašnje odluke Državnog ureda za upravljanje imovinom koje se tiču izbora savjetnika za  procjenu stanja u državnim tvrtkama  prije odluke o njihovoj privatizaciji.  U istom danu poništen je natječaj za izbor tog savjetnika i  objavljen je poziv za prikupljanje ponuda za iste usluge, piše Novi list.

Državni ured za upravljanje državnom imovinom  objavio je  14. travnja natječaj u kojem je tražio savjetnika  koji bi napravio »početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava u vlasništvu države prije donošenja odluke o privatizaciji trgovačkih društava u vlasništvu Republike Hrvatske«.  Početna vrijednost tog posla bila je 800 tisuća kuna i on je uključivao analizu poslovanja 54 tvrtke, ali i prijedloge za njihovu buduću privatizaciju. Riječ je bila o gotovo svim poduzećima  koja su bila na listi strateških, a među njima su bili i HEP,  Hrvatske šume, Janaf, Hrvatske ceste, Hrvatske autoceste, sedam zračnih luka, među  njima i ona riječka, Plinacro, Jadrolinija...

Jučer je DUUDI objavio da poništava taj natječaj. U objašnjenju stoji da to čine  zbog toga što je  Vlada  11. svibnja donijela  Odluku  kojom je pojedina društva, poput Končara, Petrokemije, Luke Rijeka ili Podravke, skinula s popisa  strateških tvrtki i poduzeća od posebnog interesa za državu čime je bitno izmijenjen popis trgovačkih društava na koja se odnosi predmet nabave.  »Time  su postale poznate okolnosti zbog kojih bi došlo do bitno drugačijeg poziva za nadmetanje i dokumentacije za nadmetanje da su bile poznate prije objave poziva za nadmetanje«, stoji u objašnjenju DUUDI-ja.  S obzirom da je Vladina odluka donesena 11. svibnja, da je natječaj za odabir savjetnika bio otvoren do 5. svibnja, potpuno je nejasno zašto je DUUDI čekao mjesec dana da poništi taj natječaj.

No, da kaos bude veći, u danu kad je najveća parlamentarna stranka,  HDZ, objavila da ne odustaje od rušenja premijera Tihomira Oreškovića, a samim time ni od rušenja svoje Vlade i u istom danu kad je prvi natječaj poništen, DUUDI objavljuje poziv za dostavu ponuda za izbor savjetnika za ocjenu stanja u trgovačkim društvima  u vlasništvu države  prije odluke o privatizaciji.

No, ovaj   put su vrijednost  posla spustili na 200 tisuća kuna, pa je riječ o bagatelnoj nabavi, što znači da će DUUDI slati poziv za predaju ponuda potencijalnim savjetnicima.  Uz to, na popisu se sada nalazi 25 tvrtki, što znači da s popisa nije skinuto samo osam tvrtki koje je Vlada izuzela iz strateških, nego  još 21 poduzeće.  Tako se analiza i prijedlog za privatizaciju više ne traže,  primjerice ni za HEP, Janaf, Plinacro, Hrvatske šume, Agenciju Alan, ali  je na listi i dalje sedam zračnih luka, tri tvrtke iz sustava HŽ-a, Jadrolinija,  Hrvatska pošta, Hrvatska poštanska banka, HAC, HC, Autocesta Rijeka-Zagreb. Znači li to su  preostalih 25 poduzeća izgledni kandidati za privatizaciju, ili država u njima sama ne zna procijeniti stanje, tek će se vidjeti.  

Samo u dva mjeseca Vlada je tražila savjetnika za procjenu stanja u 54 tvrtke, sama skidala pojedine tvrtke s liste strateških i prije procjene savjetnika krenula u njihovu privatizaciju, kao što je to slučaj s Končarom, pa nakon toga  poništila natječaj za savjetnika i raspisala novi za 25 tvrtki, a da se cijelo to vrijeme ne zna  na osnovu kojih odluka se napravio cijeli taj krug koji završava u trenutku kada je izvjesno da će ta ista Vlada pasti.