SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ISTRAŽIVANJE
 
Više od 80% iseljenih vratilo bi se u Hrvatsku kad bi se situacija normalizirala
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarnji list
Datum objave: 21.11.2019. - 09:03:00
Zadnja izmjena: 21.11.2019. - 09:04:44
ZAGREB - Više od 80 posto iseljenih vratilo bi se u Hrvatsku kad bi se situacija u državi normalizirala, pokazalo je veliko istraživanje koje je s kolegama proveo profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu dr. sc. Zvonimir Galić.

Istraživanje je provedeno na više od tisuću ispitanika koji danas žive u Zapadnoj Europi i pokazalo je kako samo petina iseljenih kaže da povratak ne dolazi u obzir.

"Pitali smo ih i da kažu jednu ključnu stvar koja bi se morala promijeniti da bi se vratili. Ponovno, ekonomski čimbenici pokazuju se ključnima jer kao glavni razlog za mogući povratak navode prihode koji omogućuju pristojan život", tumači Galić za Jutarnji.

Riječ je o prvom ozbiljnom istraživanju iseljeničkog vala iz Hrvaske od ulaska u Europsku uniju 2013. do danas pod nazivom „Gore je bolje?". Istraživanje je pokazalo da se uglavnom odlazi zbog ekonomskih razloga, a korupcija je na drugome mjestu.

"Trend iseljavanja će se sigurno nastaviti. Njegov tijek će vjerojatno biti usporen jer je bazen potencijalnih iseljenika u dobroj mjeri ispražnjen. No zabrinjava način na koji mi kao zemlja pristupamo ovom problemu", prenosi Jutarnji Galićeve riječi.

A koliko je ljudi otišlo iz Hrvatske nakon ulaska naše države u Europsku uniju? Procjene se kreću od 150.000, što je službeni podatak Državnog zavoda za statistiku, do 300.000, što je brojka koju spominju neki mediji.