SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RAZGOVORI
 
Vis bi mogao dobiti hidroavionsko pristanište
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 27.01.2016. - 19:38:04
VIS - Grad Vis uskoro bi mogao dobiti hidroavionsko pristanište zbog čega su taj otok danas posjetili splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja i direktor tvrtke European Coastal Airlines (ECA) Klaus Dieter Martin, a sljedeći sastanak s tim u vezi najavljen je za sljedeći tjedan u Splitu.
Župan Zlatko Ževrnja podsjetio je da se Vis sve više razvija u važno turističko odredište kojemu županija pomaže infrastrukturnim uređenjem, a u radove na uređenju rive dosad su uložili 5,5 milijuna kuna. Rekao je da su svjesni koliko je Visu bitan nautički turizam i povezivanje tog otoka sa Splitom te najave po kojima bi se taj otok hidroavionskim prijevozom povezao sa susjednom Italijom.

Spremni smo, ako se ova lokacija pristaništa prihvati, uložiti dodatna financijska sredstva. S obzirom na to da je riječ o ozbiljnom poslu, tome tako i pristupamo i dogovorili smo se o sljedećem sastanku u županiji za tjedan dana, rekao je Ževrnja.

Investitor Klaus Dieter Martin (ECA) rekao je kako bi voljeli da u Visu ima više razumijevanja za prikladniju lokaciju od ponuđene, one u uvali Stonci. Planirali su napraviti pristanište za hidroavione na viškoj rivi, no gradska ih je uprava odbila.

"Kako smo do sada pronašli niz lokacija za naša pristaništa, počevši od Pule, Splita i Dubrovnika, očekujem da će se pronaći i neko rješenje za Vis jer želimo da se lokalno stanovništvo i turisti koriste našim zrakoplovima", rekao je Dieter Martin.

Gradonačelnik Visa Ivo Radica istaknuo je da im lokacija na rivi nije prihvatljiva, zbog čega su mogućem investitoru ponudili drugu. U strategiji razvoja grada Visa do 2020. godine, rekao je Radica, definirana je prometna povezanost, među ostalim i lokacija koja će biti namijenjena za hidroavionsko pristanište.

Radica je rekao kako želi da Vis bude povezan na sve moguće načine, ne samo sa sjedištem županije, nego i šire.

Vis je jedno od najjačih turističkih odredišta na Jadranu, a u sezoni na dan ima i 300-400 plovila, rekao je Radica. "Hidroavionski prijevoz se ne uklapa u prostor koji želi investitor. Lokacija rive koju je predvidio investitor nije nam prihvatljiva jer tu imamo nautička plovila, a grad Vis od nautike uprihođuje znatna sredstva. Želja nam je otvoriti što više radnih mjesta, i to u sezoni 2016., otvarajući među ostalim i hidroavionski prijevoz", istaknuo je Radica.