SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ZADUŽIVANJE
 
Uspješna emisija obveznica NLB-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 20.11.2019. - 08:37:40
LJUBLJANA - Nova ljubljanska banka (NLB) je uspješno dovršila emisiju podređenih obveznica na međunarodnim tržištima kapitala u iznosu od 120 milijuna eura.

Riječ je o obveznicama s rokom dospijeća preko 10 godina i mogućnošću prijevremene otplate nakon pet godina. Potražnja dobro informiranih ulagača bila je znatno veća od ponude - knjiga naloga prešla je 290 milijuna eura.

Izdavanje podređenih obveznica za uvrštenje u dodatni kapital kojim upravljaju UBS Europe i NLB, prva je međunarodna kapitalna transakcija nakon uspješne privatizacije banke. Istovremeno, NLB je u saopćenju za javnost rekla da je to jedna od rijetkih transakcija na tržištima kapitala koju su izdali bankarski izdavatelji iz regije.

"Uspjeh transakcije potvrđuje snažno povjerenje ulagača u čvrstinu poslovnog modela NLB-a i našu zacrtanu strategiju", rekao je Archibald Kremser, izvršni direktor NLB-a. Izdavanje obveznica omogućit će NLB-u da ojača i optimizira svoju kapitalnu strukturu, kako je predviđeno nakon dovršetka javne ponude dionica, dodao je.

Baza investitora je raznolika i uključuje međunarodne i regionalne investitore, uglavnom iz Njemačke, Velike Britanije, Austrije, Hrvatske i Slovenije. Međunarodne financijske institucije, mirovinski fondovi i upravitelji međunarodnih fondova također su bili zainteresirani, dodala je banka.

Obveznice s prinosom od 3,65 posto godišnje i bonitetnom ocjenom BB (S&P) ocjenom danom izdavanja uvrštene su u trgovanje na Luksemburškoj burzi.