SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
NAJGORI U EU
 
Uskoro gori i od Bugara
Autor/izvor: Krešimir Butković
Datum objave: 15.04.2018. - 20:12:36
KOLUMNA - Samo sam čekao analizu HGK. Eto, Bugari se zalaufali, grabe opasnim postocima prema vrhu, a u nas rastu samo trbusi prepametnih vlastodržaca. 

Mnoge europske zemlje kojima smo nešto značili u gospodarstvu sad nam se podsmjehuju s razlogom. Još malo i bugarsko gospodarstvo pregazit će nas ko plitki potok. Imamo razloga za slavlje jer ćemo biti prvi put šampioni začelja. Nema gorih od nas u EU!

Bugarska danas, u odnosu na 2008. stvara 13,5 posto veći realni bruto domaći proizvod, a Hrvatska 4,1 posto manji.

Istodobno, lezilebovići iz Vlade, Sabora i birokratskog sustava uspjeli su produžiti samo sezonu recesije. Ništa ne znaju i nikad ništa nisu ni znali nego uzeti tuđi rad pod svoj. Kako bi i razumjeli strukturu poduzetničkih inicijativa i stimulacija istih kad nemaju ni dana staža u realnom sektoru?! 

Ne, mi uporno mažemo vratove debelim guskama koje jedino znaju gakat pred kamerama.

Slogani: ''Mi želimo, mi moramo, trebalo bi i oni su krivi...'' zamrznuli su nas u opetovanju populističkih gluparanja koje nas vode prema dnu. 

Da, imamo neinventivne ljenjivce koji su odmarali preko uskršnjih blagdana da bi kasnije potezali istambulsku mačku za rep. Nisam anarhist, no s nostalgijom se sjećam razdoblja bez vlade, kad nam je krenulo. Ne moraš biti pretjerano pametan da skužiš kako ni jedna od triju struja u Saboru nema pojma kako dalje i kako oporaviti gospodarstvo.

Kako i bi kad je važnije ubrat fotelju nego gospodarski profit. Hrvatska jedino profitira na rasprodaji svojih vrijednosti. A resursi se troše. Legalno nas uništavaju i pojeftinjuju oni koji trebaju savjetnike i za vezanje vezica na cipelama. 

OK, Bugarska nas prestiže. To je u redu. Koliko uložiš, toliko i dobivaš. Zakon ravnoteže. Netko mora biti i zadnji. Mora. Ali zašto to mora biti Hrvatska koja bi u deset godina mogla sa sigurnim smiješkom gledati prema gospodarskim kretanjima u svijetu? Mora zbog amoralnih čimbenika kojima ništa nije sveto. Podgriju vam nacionalističku juhu, zaigraju na hrvatski ponos, ubace par transrodnih osoba, zakamufliraju negativne brojke Agrokora i krenu igre uvoza i izvoza hrvatskog obraza na svjetskoj burzi oportunista. Upravo to, oportunisti drže prevagu u Saboru, čuvaju sinekure i puštaju da se Hrvatska dogodi samoj sebi.

Koja budala može povjerovati i u jednu populističku izjavu naših lidera? Što su napravili? O kojem uspjehu govorimo? Možda o obogaćenoj vodi ugljikovodicima? Možda raspad zdravstva svrstavaju u svoje uspjehe ili socijalna skrb? Mirovinski fond? Reforma školstva? Otvaranje šampanjca da se ne prolije pjena? Što je to domoljubna koalicija prepuna ljubavi spram lijepe nam Hrvatske učinila? Po čemu su ti hibernatori iole uspješni? Sve što nam se dogodi neće biti iznenađenje. 

Očajnici nosaju križeve po Hrvatskoj, a vlastodršci nam lakonski nude čavle da se zakucamo. I, s ovakvim političko-gospodarskim apsurdom, to je neminovnost. Srećom, zadnji smo u EU. Kakav nas tek jad i čemer čeka kad pristignu nove članice. Kad se iz nas krenu sprdati Srbi, Albanci i Ukrajinci.  Sva sreća pa ne znamo koliko se puta kralj Tomislav okrenuo u grobu kad je čuo kamo nas vode debelokožne Hrvatine. 

Bože, poživi Pipi, bendove na terasama, retromaniju za osamdesetima i dobro vrijeme i mirno i čisto more prije no što dosadimo i bogu i turistima. A onda možemo priupitati Bugare za savjet.  Da imamo za kruh, mlijeko i kakav bugarski suvenir.