SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BLAGI RAST
 
Ukupni krediti na godišnjoj razini porasli 0,9%
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 29.11.2019. - 09:48:18
ANALIZA - Ukupni krediti poslovnih banaka na kraju rujna iznosili su 253,5 mlrd kuna. Uz stagnaciju na mjesečnoj razini stanje kredita je u odnosu na kraj prošle godine više za 2,3 mlrd kuna ili 0,9%.

Promatrano po valutnoj strukturi u istom razdoblju kunski krediti porasli su preko 7,8 mlrd kuna dok su oni s valutnom klauzulom bili niži za 5,5 mlrd kuna. Iako je na valutni dio kredita utjecalo i blago jačanje kune ostaje činjenica da je trend rasta kunskih kredita, te pad valutnih kredita prisutan već više od šest godina. Udio valutnih kredita u ukupnim kreditima tako se kontinuirano smanjuje od sredine 2012. kada je taj pokazatelj kreditne eurizacije iznosio 76,3%. Na kraju rujna ove godine valutni krediti u ukupnim kreditima činili su 56%.

Promatrano prema sektorima više od polovine kredita plasirani su sektoru kućanstava. Nominalan iznos ovih kredita sektoru kućanstava premašio je 130,1 mlrd kuna što je 5,6 mlrd više u odnosu na kraj 2018. Unatoč skromnom mjesečnom porastu od 0,1%, godišnja stopa rasta iznosila je 6,1%. Prema podacima središnje banke, statistika na osnovu transakcija (isključeni učinci promjene tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana, što uključuje i prodaje plasmana u visini ispravka njihove vrijednosti) potvrđuje nešto snažniji godišnji rast plasmana stanovništvu koji je u kolovozu iznosio 7,0%. Kod stanovništva osobito je izražena sklonost kreditiranja u domaćoj valuti dominantno kroz gotovinske nenamjenske kredite koji još uvijek rastu po godišnjim dvoznamenkastim stopama (11,4% na osnovu stanja).

Krediti nefinancijskim trgovačkim društvima na kraju rujna spustili su se na 80,5 mlrd kuna, te su bili 1,3 mlrd. kuna ili 1,6% viši na mjesečnoj razini. Godišnja stopa rasta ostala je negativna i šesti mjesec za redom te je dodatno ubrzala na -4,6% pa ne iznenađuje da je stanje kredita poduzećima bilo 2,5% ili 2 mlrd. kuna niže u usporedbi s krajem 2018.

Naposljetku, krediti središnjoj državi na mjesečnoj razini rastu drugi mjesec za redom te su krajem rujna iznosili 34,5 mlrd kuna. Na godišnjoj razini stanje ovih kredita niže je 3,6%, dok su u odnosu na kraj 2018. kreditne obveze središnje države prema bankama niže za 1,8 mlrd kuna ili 5,3%.
U nastavku godine kreditna aktivnost banaka nastavit će rasti predvođena kreditiranjem sektora stanovništva, čije bi stope rasta ipak trebale blago usporiti. I dok se u uvjetima dobrog punjenja proračuna može računati s daljnjim razduživanjem središnje države, krediti poduzećima mogli bi bilježiti tek skromne stope rasta.