SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POTPORA
 
Udruga manjinskih dioničara Agrokora pozdravlja zaokret u smjeru i postupanju novog izvanrednog povjerenika
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 10.03.2018. - 16:00:35
ZAGREB -  Udruga manjinskih dioničara Agrokora priopćila je u subotu da pozdravlja "zaokret u smjeru i postupanju novog izvanrednog povjerenika".

Udruga manjinskih dioničara kontinuirano je isticala protuzakonitost postupanja bivšeg izvanrednog povjerenika. Stečajni upravitelj pa time i izvanredni povjerenik trebao bi svojim postupcima na svaki mogući legalan i legitiman način umanjiti obveze dužnika osporavajući svaku koja je nezakonita ili pak sumnjiva. S druge strane, trebao bi pokušati očuvati vrijednost imovine društva ili istu uvećati.

U postupku izvanredne uprave koji se provodi nad Agrokorom i njegovim ovisnim društvima, bivši izvanredni povjerenik je pak postupao upravo suprotno svome osnovnom zakonski propisanom zadatku. Dovoljno je samo malo premotati stvari unatrag i prisjetiti se kako bivši izvanredni povjerenik ne samo da nije osporio tražbine već se ugovorno obvezao da tražbine temeljem jamstava niti neće osporavati.

Osnovni instrument na kojemu se temelji nacrt nagodbe objavljen 20.12.2017. su uzvodna korporativna jamstva. Bivši povjerenik je 10 dana prije završetka roka za prijavu tražbina u sklopu roll-up ugovora potpisao da jamstva neće osporavati (prije nego li je formalno završen rok za prijavu tražbina!?). U međuvremenu, u spis u Trgovačkom sudu pristigli su svi osporeni ugovori o sindiciranim zajmovima i obveznicama, a u sklopu kojih su i jamstva. Nedvojbeno je u svakom od ugovora utvrđeno da jamstva imaju izričito ugovorena ograničenja sukladno Zakonu o trgovačkim društvima. Ovdje se radi o pitanju od prvorazrednog značaja za integritet čitavog postupka, koji se za sada zasniva na nezakonito visokim iznosima dugova ovisnih društava po tim jamstvima. Da je tomu tako moguće je zaključiti i uvidom u Izvješće o primopredaji objavljeno na Internet stranicama Agrokora u kojem je istaknuto kako slijed:

“Dva najvažnija pitanja u dovršetku plana nagodbe bit će utvrđivanje članova Vjerovničkog vijeća i rješavanje pitanja osporenih tražbina, osobito jamstava, koja su gotovo sva osporena.”

Naprosto zaprepašćuje činjenica nesklada između tekstova tih ugovora i tražbina koje je bivši povjerenik priznao, a nesklad se mjeri u desecima milijardi kuna.
Stoga, Udruga manjinskih dioničara pozdravlja evidentan zaokret u pristupu novog izvanrednog povjerenika gospodina Peruška, a koji je od prvog dana očigledno usmjerio napore u postizanje pravične i zakonite nagodbe, a ne vođenje osobnih bitki poput njegovog prethodnika. To je vidljivo i iz činjenice da je u manje od 10 dana gospodin Peruško prepoznao svu nelogičnost i kapricioznost „taktičkog“ osporavanja osnovne tražbine Sberbanke i ozbiljno se približio uključivanju iste u postupak nagodbe što će u konačnosti zasigurno doprinijeti kvaliteti cjelokupnog procesa.

Udruga je uvjerena kako će novi povjerenik ispraviti i ostale nelogičnosti i nezakonitosti koje je bivši povjerenik namjerno ili iz neznanja učinio ili propustio učiniti, a sve u svrhu postizanja zakonite nagodbe, imajući pri tome na umu činjenicu da je načelo razmjernosti bitni element vladavine prava te da je u samoj prembuli ZPIUTD propisano kako isti neće predstavljati prekomjeran teret za njegove adresate, kako vjerovnike tako i druge sudionike, odnosno:

“Mjera i pravila propisana predloženim Zakonom ne predstavljaju prekomjeran teret za njegove adresate: dužnike, vjerovnike i druge sudionike. Poslovanje trgovačkog društva dužnika se nastavlja s time da izvanredni povjerenik, sukladno ovlastima i pravilima propisanim predloženim Zakonom, poduzima mjere u okviru postupka izvanredne uprave te se osigurava likvidnost, restrukturiranje i održivost za dužnika, a odnos između dužnika i vjerovnika se regulira zakonski, uvođenjem mjere izvanredne uprave i drugih pravnih mehanizama, uz istodobno razmjerno uvažavanje interesa drugih sudionika.”