SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
IPO
 
Uber počeo s procedurom IPO-a
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 14.04.2019. - 08:55:21
NEW YORK - Dugo najavljivani proces inicijalne javne ponude dionica (IPO) Ubera napokon je ovoga tjedna dobio i potvrdu. 

Kompanija je predala svu potrebnu dokumentaciju kako bi izlaskom na njujoršku burzu NYSE postala još jedna u nizu javnih dioničkih društava čijim se dionicama tamo trguje. Uber bi ovim potezom mogao obaviti jedan od najvećih IPO-ova posljednjih godina jer se prodajom dionica planira prikupiti oko 10 milijardi dolara.

U tom slučaju, ovisno kako početna cijena dionice bude postavljena, kompanija će ubilježiti tržišnu valuaciju od oko 100 milijardi dolara. Ovoga mjeseca trebali bi početi razgovori sa zainteresiranim investitorima (tzv. roadshow) a dionice bi u ponudu trebale, po neslužbenim informacijama, biti puštene u svibnju.

Opsežna dokumentacija koju je Uber za ovaj proces morao objaviti uključuje i podatke o njihovom poslovanju. Vidljivo je tako da je na godišnjoj razini Uber u 2018. uprihodio 11,3 milijardi dolara (godinu ranije tek 7,9), no i da su zabilježili gubitak od oko 1,8 milijardi dolara.

Osim u taksi prijevoz, kompanija planira nastaviti ulagati u ostale projekte poput autonomne vožnje, iznajmljivanja električnih romobila i bicikala, dostave hrane i sličnih – pa su stoga potencijalne ulagače odmah i upozorili na činjenicu da neće tako skoro početi ostvarivati dobit.