SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
MALOPRODAJA
 
U veljači najbrži rast maloprodajnoga prometa još od 2007. godine
Autor/izvor: SEEbiz / HGK
Datum objave: 29.03.2019. - 20:09:31
ANALIZA - Prema podacima Državnog zavoda za statistiku realan je promet u trgovini na malo u veljači 2019. godine bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 8,7% veći u odnosu na veljaču 2018. godine, što predstavlja najbržu dinamiku rasta još od kolovoza 2007. godine (kada je rast iznosio 10,7%).

Također, tim je povećanjem nastavljen godišnji trend rasta, koji kontinuirano traje od rujna 2014. godine. Unatoč vrlo brzoj dinamici rasta, realan je promet u veljači ove godine još uvijek nešto niži (za 4,3%) u odnosu na onaj iz veljače 2008. godine.

Na spomenuti trend maloprodajnoga prometa djelomično je utjecalo poboljšanje pouzdanja potrošača, koje se od listopada 2014. godine bilježi kao diskontinuirani trend (samo je u sedam mjeseci bilo lošije). U ovogodišnjem je siječnju razlika postotka pozitivnih i negativnih odgovora jednaka nuli kada je u pitanju ocjena promjene financijske situacije u kućanstvu u posljednjih godinu dana, što predstavlja prvi takav rezultat otkad su dostupni mjesečni podaci (od svibnja 2005. godine), tj. prvi je put u gotovo 19 godina prekinut niz negativne razlike tih odgovora (tj. uvijek je više bilo onih potrošača koji su rekli da se financijska situacija u njihovu kućanstvu pogoršala). U veljači se ponovio takav rezultat, tj. razlika postotka pozitivnih i negativnih odgovora ponovno je jednaka nuli, a to (ocjena u siječnju i veljači) je djelomično utjecalo i na brzinu dinamike rasta prometa u veljači.

Na poboljšanje pouzdanja potrošača u posljednjim su godinama određeni utjecaj imale povoljnije promjene oporezivanja plaća, koje su uslijedile početkom 2015., 2017. i 2019. godine, a utjecale su na povećanje kupovne moći stanovništva.

Povoljnija su kretanja maloprodajnoga prometa posljednjih godina pozitivno utjecala i na kretanja osobne potrošnje, tj. najveće komponente BDP-a (u 2018. godini razina od 57,5% BDP-a), koja od drugoga kvartala 2015. godine kontinuirano raste na godišnjoj razini te tako pozitivno utječe i na ostvareni rast BDP-a. Povećana potrošnja stanovništva utječe i na kretanja robnoga uvoza, čija je vrijednost u 2018. godini rasla bržom dinamikom od vrijednosti robnog izvoza te se tako povećao i robni deficit vanjskotrgovinske razmjene.

U prva dva mjeseca 2019. godine realan je promet u trgovini na malo bio, prema kalendarski prilagođenim podacima, 6,4% veći u odnosu na isto razdoblje 2018. godine.

Za ovu godinu očekujemo nastavak rasta maloprodajnoga prometa, na što će, među ostalim, povoljno utjecati i nova porezna reforma koja se primjenjuje od siječnja ove godine, a povoljno utječe na rast plaća.