SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BESPLATNO SURFANJE
 
U središtu Zagreba startala javna bežična internetska mreža
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.05.2013. - 16:24:07
ZAGREB - Javnu bežičnu internetsku mrežu Grada Zagreba koja će se, počevši od glavnoga gradskog trga, svakodnevno širiti, a na kraju realizacije prve faze pokrivati oko tri četvorna kilometra, odnosno gradsko središte, danas je na Jelačićevu trgu simbolično pustio u rad zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.
"Projekt ćemo realizirati u nekoliko faza, a s prvom smo krenuli potkraj 2012. Danas u funkciju puštamo prvu, od planirane 24 bežične pristupne točke", izjavio je Bandić, a njegovu izjavu u priopćenju navodi Gradska uprava.

U ovoj fazi riječ o investiciji od oko 920 tisuća kuna, tako da će do ljeta besplatni internet obuhvatiti područje Jelačićeva trga, Ilicu od Trga do Mesničke, sjeverni dio Gundulićeve do Varšavske, Cvjetnoga trga, Bogovićevu, sjeverni dio Gajeve ulice do Tesline, jugoistočni dio Strossmayerovog šetališta, tržnicu Dolac, Bakačevu, te Kaptol od Bakačeve do otprilike broja 14 na sjeveru.

Također će biti obuhvaćeni i trgovi Nikole Zrinskog, Josipa Jurja Strossmayera i kralja Tomislava s prostorom ispred glavnog željezničkog kolodvora, dvije pristupne točke za pokrivanje autobusnog kolodvora (čekaonica i prostor blagajni) i Trg Burze (s pokrivanjem dijela Jurišićeve ulice).

Navedene lokacije čine jedinstvenu bežičnu zonu besprekidnog pristupa mreži s izuzetkom Autobusnog kolodvora Zagreb i Strossmayerovog šetališta koji su dvije izdvojene zone pokrivene uslugom.

U priopćenju stoji i kako je Grad, da bi osigurao potrebna sredstva, u srpnju 2011. prijavio idejni projekt bežične mreže na strukturne fondove EU. To je način na koji je zamišljena realizacija programa s obzirom na činjenicu da živimo u kriznim i recesijskim vremenima, pa treba iskoristiti svaku mogućnost koja neće dodatno opteretiti proračun, kažu u Gradskoj upravi.

Prema gradonačelnikovoj najavi, do kraja 2017., sukladno raspoloživim sredstvima iz EU fondova, javna bežična mreža Grada Zagreba obuhvatit će svih 17 gradskih četvrti na zadovoljstvo građana, poslovnih subjekata, turista i posjetitelja našega grada, stoji u priopćenju.