SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OGROMAN NOVAC
 
U pretragama kuća Marija Mamića, Krote i Stipančića nađeno 600.000 eura
Autor/izvor: SEEbiz / Večernji list
Datum objave: 21.11.2015. - 08:47:30
ZAGREB - Istraga protiv Zdravka Mamića i ostatka osumnjićenih koji se terete za međunarodno pranje novca mogla bi potrajati. Svjestan je toga i Mamić.

– Neki od tih igrača igraju u Kini, neki u Iranu. Pa se ja pitam koliko će onda istraga trajati i koliko bih ja onda vremena trebao biti u ćorki dok se svi oni ispitaju? Za svaku isplaćenu naknadu za posredovanje pri transferima postoje ugovori, usluge su stvarno obavljene i plaćane i Dinamo nema nikakvih potraživanja pa se Dinamo ne smatra oštećenim – kazao je Zdravko Mamić obrazlažući u četvrtak navečer sutkinji istrage zašto mu ne bi trebao biti određen istražni zatvor u sklopu najnovije istrage u kojoj ga USKOK sumnjiči da je zajedno s još nekoliko osoba iz Dinama od 2004. do srpnja 2015. izvukao 78,5 miijuna kuna, piše Večernji list.

Ta Mamićeva argumentacija očito nije impresionirala sutkinju jer mu je odredila istražni zatvor, koji mu je zamijenjen jamčevinom od 14 milijuna kuna. Mamić jamčevinu može položiti u novcu i nekretninama, a budući da će mu biti vraćeno sedam milijuna kuna od jamčevine položene u srpnju, do iznosa potrebnog da izađe iz Remetinca nedostajat će mu sedam milijuna kuna.

Kako se može neslužbeno čuti, s obzirom na to da je njemu i njegovoj obitelji USKOK već blokirao poveći broj nekretnina te da on, njegov sin Mario te brat Zoran za jamčevine moraju dati ili su već dali ukupno 23 milijuna kuna, Mamiću će u ovoj posljednjoj nevolji uskočiti prijatelji. Jadan od tih prijatelja je i Božidar Šikić, koji je za Mamića spreman jamčiti kućom, a zanimljivo je da je Šikić svojedobno s iznosom od stotinjak tisuća eura u pomoć uskakao i Ivi Sanaderu kada mu je prvi put u prosincu 2011. bila određena jamčevina.

No veći problem od prikupljanja milijunske svote Zdravku Mamiću bi mogle biti izrečene mjere opreza jer ne smije kontaktirati ni komunicirati s određenim svjedocima. Jedan od tih svjedoka je njegov brat Zoran, drugi je nećak Mislav. S obzirom na to da mu nije izrečena mjera zabrane obnašanja posla koji radi, bit će zanimljivo vidjeti kako će se dalje odvijati stvari u Dinamu jer izvršni dopredsjednik ne smije komunicirati s trenerom, ali ni s Mirkom Barišićem, Tomislavom Svetinom, Matejem Škegrom, odnosno ljudima koji su u upravi i Nadzornom odboru kluba. Zabrane kontaktiranja sa svjedocima izrečene su i Mariju Mamiću te Igoru Kroti i Sandru Stipančiću, a isto tako određene su im milijunske jamčevine kao zamjena za istražni zatvor. Njima trojici, po svemu sudeći, taj novac, a riječ je o pet, četiri i dva milijuna kuna, neće biti problem skupiti jer je policija bila šokirana nakon što im je pretražila kuće. Naime, kod njih trojice u pretragama je nađeno ukupno rekordnih 600.000 eura, od čega 400.000 eura kod Stipančića, dok je Monika Mamić policajcima predala 100.000 eura koje je imala kod sebe.

Već ta količina novca govori o ozbiljnosti inkriminacija koje se Mamiću i ostalima stavljaju na teret, a pojednostavnjeno rečeno, USKOK sumnja da je Mamić osmislio način kako preko offshore tvrtki iz Dinama izvući novac na ime nepostojećih dugova igračima. Taj je posao obavljen i preko tvrtke Corporate Advantage Ltd., kojoj je Dinamo tijekom 2004. i 2005. za nepostojeće dugove igračima isplatio tri milijuna eura, a temeljem sporazuma o preuzimanju duga određenim igračima, koji pak nisu znali za to. Konkretnije, riječ je o Danijelu Pranjiću (220.000 eura), Mihaelu Mikiću (395.000 eura), Boštjanu Cesaru (200.000 eura), Eduardu da Silvi (400.000 eura)...

Istragom je obuhvaćen i jedan recentni slučaj, a riječ je o Anti Ćoriću, mlađahnoj Dinamovoj zvijezdi, koji je nedavno javno istupio kazavši da zbog nezadovoljstva svojim statusom u klubu želi otići iz Dinama. U njegovu slučaju sumnja se da je Mamić tvrtki DigiSport, čiji je voditelj njegov sin, neosnovano htio prepustiti sva ekonomska prava od budućih transfera. Prema ugovoru koji je Mario Mamić sastavio s mladićevim roditeljima, DigiSport bi s Ćorićem imao ekskluzivan ugovor zastupanja na sedam godina, za što im je plaćeno 30.000 eura, dok bi oni u slučaju raskida ugovora prije isteka DigiSportu trebali nadoknaditi štetu od milijuna eura!?