SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OČEKIVANJA
 
U Njemačkoj se očekuje slabija prodaja automobila u idućoj godini
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 07.12.2017. - 07:45:49
BERLIN - Prodaja automobila u Njemačkoj, najvećem europskom tržištu, u 2018. godini bi se trebala smanjiti za dva posto u odnosu na ovu godinu, na oko 3,4 milijuna, kazao je predsjednik Njemačkog udruženja automobilske industrije (VDA) .

Njemački proizvođači automobila očekuju pad prodaje novih vozila u idućih 12 mjeseci, u kontekstu intenzivnijih napora koje ulažu u preusmjeravanje na poslovanje s vozilima na električni pogon.

Čelnik toga udruženja Matthias Wissmann u srijedu je odbacio aktualne rasprave koje se u Njemačkoj vode oko zagađenja u urbanim središtima, za koje najvećim dijelom optužuju dizelske automobile. Takve rasprave naziva "djelomice vrlo emocionalnima".

Po njegovim riječima, "razloga za histeriju nema", a tvrdi i da se posljednjih godina kvaliteta zraka poboljšala u mnogim zemljama.

U međuvremenu su njemački proizvođači automobila intenzivirali planove o proširenju proizvodnje vozila na električni pogon, a očekuju da će na tržišta lansirati novih 150 modela u idućih pet do osam godina. U ovoj je godini zabilježen skok od 116 posto broja novoregistriranih električnih automobila.

Nadalje, automobilsko udruženje sa sjedištem u Berlinu očekuje 1-postotni rast prodaje vozila na globalnom tržištu, na 85,7 milijuna, uz podršku 2-postotnog rasta prodaje u Kini, najvećem svjetskom tržištu, te uz snažnu potražnju u vodećim gospodarstvima u nastajanju.

Europsko tržište putničkih automobila trebalo bi u idućih 12 mjeseci pokazati stabilnu izvedbu, predviđaju u udruženju VDA.

Od njemačkih proizvođača se očekuje da će na domaćem tržištu proizvesti oko 5,6 milijuna vozila, a gotovo dvostruko više, oko 11,1 milijun, očekuje se da će biti proizvedeno u njihovim postrojenjima izvan Njemačke.

Projekcija toga udruženja vezana za proizvodnju njemačkih proizvođača u inozemstvu predstavlja povećanje od tri posto u odnosu na 2017. godinu.